gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме пресни подправки

Как да съхраняваме пресни подправки

Как да съхраняваме пресни подправки

Има доста варианти за съхранение на пресните подправки, да ги замразите, да ги изсушите и приготвите силни ароматни прахове - това е е много подходящ вариант, ако разполагате с големи количества зелен лук. Но как да съхраним в свежо състояние по-дълго време своите пресни подправки?

Напълнете бурканче или водна чаша частично с вода и поставете краищата на стъблото на билките във водата в буркана (изрежете малка част от стръковете на подправките). Подправките трябва да са изсушени добре и да няма влага по тях (ако остане влага по тях, те ще се развалят много по-бързо, затова след като ги изплакнете, ги оставете върху кухненска хартия).

Ако съхранявате билките в хладилника, покрийте горната част над бурканчето с прозрачно найлоново пликче.

Кориандърът обича хладните температури и трябва да се съхранява в хладилника.

Магданозът и копърът може да се съхраняват при стайна температура или в хладилника. Според Харолд МакГей, босилекът се съхранява идеално при стайна температура, а не в хладилника, защото е податлив на увреждане от студ.

Подменете водата след няколко дни и отстранявайте пожълтелите листенца, в противен случай зелените подправки няма да могат да запазят свойствата си. Пресен магданоз, копър, лист целина, кориандър, босилек и други пресни подправки могат да продължат да са свежи до 2 седмици или повече, когато се съхраняват по този начин.

Друг вариант е да наредите свежите билки на един слой върху леко влажна кухненска хартия (по този начин няма да могат да се смачкат), да я навиете на руло и приберете в пластмасов контейнер (ако ползвате плик има вероятност да се смачкат подправките). Съхранявайте плика в хладилника.

Как да съхраняваме пресни подправки

Съхранявайте подправките, като отстранявате винаги малка част от основите на стъблата и премахвайте всички обезцветени или изсъхнали листа.

Някои съхраняват копър и магданоз (не трябва да са мокри, ако сте ги изплакнали, оставете ги върху кухненска хартия да се изсушат преди да ги сложите в буркана), като ги поставят в сух буркан, запечатан, който се поставя в хладилника и по този начин увеличавате времето, през което той ще е свеж.

Съхранявайте босилека, като отрязвате част от основите на стъблата и поставете в купа, във ваза или буркан, с един или два сантиметра вода в дъното, точно като букет цветя. Съхранявайте при стайна температура в светла зона, но извън пряка слънчева светлина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати