Сок или смути: Кое е по-добро за мен?

Сок или смути: Кое е по-добро за мен?
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
8.99 лв.
Виж ››

Плодовете и зеленчуците са полезни за нас и никой няма да оспори това. Когато се консумират ежедневно, и то в прясно състояние, могат да намалят риска от сърдечни заболявания, инсулт и рак, като същевременно помагат да се контролира теглото.

Два чудесни начина, по които да си ги набавяме всеки ден, са изцедени на сок или приготвени във вид на смути. И двата варианта улесняват приема на повече плодове и зеленчуци в нашата диета.

Каква е разликата между соковете и смутитата?

С отделянето на сока се премахват всички влакнести материали, оставяйки само течността от плодовете и зеленчуците. С блендирането получаваме всичко - пулпата и влакната.

Нека да обърнем внимание на ползите от двата варианта.

1. Сок

- по-концентрирани количества витамини и хранителни вещества;

- по-лесно усвояване на хранителните вещества;

- някои сокове съдържат повече захар, отколкото газираните напитки;

- липса на фибри, което е от съществено значение за здравословното храносмилане, контролиране на кръвната захар и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

2. Смути

- смлените плодове и зеленчуци запазват всичките си фибри за здравословно храносмилане;

- влакнестите части от плодове и зеленчуци засищат и съдържат много антиоксиданти.

Концентрация на хранителните вещества

Когато пиете пресен сок от плодове и зеленчуци, може да получите по-концентрирани, по-лесно абсорбиращи се хранителни вещества. Това е така, защото по-голямата част от витамините и минералите, обикновено са в сока, а не в пулпата и влакнестата материя.

Съдържание на растителни влакна

Смути

Соковете съдържат малко или никакви фибри. Фибрите са изключително важни за правилното храносмилане и доброто здраве. Разтворимите фибри като тези в ябълките, морковите, граха, зелените зърна и цитрусовите плодове, се разтварят във вода и забавят храносмилането, което спомага за регулирането на нивото на кръвната захар. Неразтворимите фибри, които се намират в зеленчуци като карфиол, картофи и тъмни листни зеленчуци, стимулират функциите на червата.

Антиоксидантите

Фибрите не са единственото нещо, което се съдържа в смлените плодове и зеленчуци. Изследване през 2012 г. сравнява наличието на фитохимикали, антиоксидантни съединения с потенциални противоракови свойства в сок от грейпфрут и в смлени грейпфрути. Учените открили, че смлените плодове имат по-висока концентрация на полезното съединение, защото това съединение се намира предимно във влакнестите мембрани на плодовете.

Улесняване на храносмилането

Застъпниците на соковете твърдят, че приемът на плодове и зеленчуци без фибри дава на тялото почивка от упоритата работа на храносмилането и подобрява усвояването на хранителните вещества.

Един анализ потвърждава, че бета-каротинът, полезен каротеноид, получен от сок вместо от целия зеленчук, води до по-високите му нива в кръвта. Много проучвания установяват, че по-високите плазмени или кръвни нива на бета-каротин прогнозират по-нисък риск от рак. Учените заявяват, че разтворимите фибри намаляват абсорбцията на бета-каротин с 30 до 50 процента.

Те обаче посочват, че пасирането също е от полза, защото когато влакното остава в сместа, клетъчните стени на хранителните продукти се разграждат. Това позволява по-добра абсорбция на бета-каротин.

При някои заболявания се препоръчват диети, бедни на фибри, и в тези случаи би било целесъобразно да се предпочитат соковете.

Захар

Сок

Със смлените плодове и зеленчуци трудно може да се приеме голямо количество захари, защото те са много засищащи. Пулпата, кожата и влакната помагат да се увеличи обемът на напитката, която засища и ограничава общото потребление на калории. Но със соковете можете да консумирате същото количество плодове и зеленчуци и все още да не се чувствате сити.

Някои търговски пресни сокове съдържат дори повече захар, отколкото газираните напитки. Изследванията, публикувани през 2014 г., показват, че средно плодовите сокове съдържат 45.5 грама фруктоза на литър, недалеч от средната стойност от 50 грама на литър в газираните напитки.

Равносметката

Соковете имат разнообразни предимства, включително по-голяма концентрация на хранителни вещества, увеличена консумация на плодове и зеленчуци и повишена абсорбция на хранителни вещества.

От друга страна, със соковете се лишавате от важни фибри и други важни съединения, присъстващи в целулозата и мембраните на продуктите.

Със смутитата получавате всичко, което плодовете и зеленчуците могат да Ви предложат, но влакнестата текстура може да е неподходяща за някои хора.

И в двата случая обаче внимавайте за наличието на високи нива на захар, особено ако загубата на тегло е вашата цел.

Можете да сведете до минимум покачването на кръвната захар от течни калории, като добавите източници на фибри, белтъчини или мазнини като авокадо, семена от чиа, протеини на прах или неподсладено кисело мляко.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати