gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да храним мускулите?

Как да храним мускулите?

Храни за мускули

Без значение дали целта Ви е просто добра форма, дали преследвате хипертрофия на мускулите, или усилията ви са съсредоточени върху сила и издръжливост, има три неща, върху които е базиран целия процес: тренировки, почивка, хранене. Пренебрегването на който и да било от тези три фактора задължително влошава резултатите. Трите принципа отдавна са добре известни, а информация за диети и хранителни режими съвсем не е трудно да се намери. Замисляли ли сте се обаче как точно самите мускули се хранят?

Първо - малко теория!

За да съществува, всеки организъм има нужда от два основни компонента - енергия и материя, които си набавя чрез храната. Енергията обезпечава жизнените процеси, а материята, освен източник на енергия, е и източник на "строителен материал" за тялото. Схемата обаче важи не само за всеки жив организъм, а и за всяка отделна клетка от всеки жив организъм. Всеки орган и всяка тъкан в тялото имат нужда от специфична храна - а мускулите са сред най-големите лакомници!

Какво "ядат" мускулите?

Протеини е отговорът, който някак автоматично напира след този въпрос. Да,

протеините са в основата на всичко,

Протеини

но всъщност мускулът не "яде" протеини - мускулът е изграден от протеини. Ядем ги ние, за да осигурим на телата си "градивен материал" за текущи ремонти и особено за растеж на мускули. Самите мускули "ядат" основно три неща:

глюкоза, витамини и минерали!

Хранене

Преобладаващата част от енергията, която мускулите изразходват, идва от свързването на глюкоза с кислород - в процес, логично наречен аеробно окисляване, който се случва директно в мускулните клетки. Глюкозата се набавя чрез храната, а организмът складира запаси, превръщайки излишните количества в гликоген, който се складира в черния дроб и в самите мускули. При нужда този гликоген бива изтеглян от депата и превръщан от мускулите отново в глюкоза - след което в процес, наречен пък анаеробно окисляване, мускулите "изпомпват" енергията и от така получената глюкоза.

Вече стана ясно, че колкото по-малки са запасите гликоген в тялото, толкова по-затормозени ще са мускулите в работата си - следователно

давайте им глюкоза!

Плодове

Най-добър източник са въглехидратите, естествено - особено плодовете. Те съдържат бързи въглехидрати с добра усвояемост, нямат минусите на бялата захар и освен това съдържат и куп полезни ензими. Най-добър момент за прием на въглехидрати е преди и след тренировка. С глюкозата обяснихме как мускулите набавят енергията си - но храненето има и втори, не по-малко важен компонент: материя! За да съществуват, мускулите имат нужда и от "градивни единици" - витамини и минерали, които подсигуряват клетъчния синтез. Особено важни са витамин А, витамин D, витамин C, витамин Е, витамини B-комплекс. От микроелементите критично важни за мускулите са цинк, магнезий, калий и калций.

Всичко необходимо за работата на мускулите, както и на цялото тяло, може да бъде набавено чрез храната. Примерно цинк съдържат ядките, червеното месо и морските дарове, магнезий има в житните култури, калий - в бананите, калций - в млечните продукти...

Хранителни добавки

В колкото по-чист вид е обаче конкретният търсен елемент, толкова по-малко време и енергия ще е нужна на организма, за да го вкара в употреба - следователно и резултатите ще са много по-бързи и по-добри. Пълноценното, балансирано меню е задължително за добрата работа на стомашно-чревния тракт, но за оптимална форма на мускулите най-добър вариант са специализираните спортни добавки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати