Учени: Затлъстяването дебне щастливите хора!

Щастието води до затлъстяване

Много хора преяждат, защото са щастливи, гласи ново проучване. Досега така наречената храна за комфорт е свързана с отрицателни чувства: депресия, скука, самота и тревожност. Въпреки това експертите смятат, че емоционалните личности всъщност са по-склонни да поглъщат нездравословни закуски, когато се чувстват по-щастливи, отколкото тъжни.

Резултатите, получени от екипа от холандски психолози, показват, че щастливата храна е значително подценена като рисков фактор в глобалната епидемия на затлъстяването. Емоционалното хранене е признато като една от причините, поради които хората се опитват да запазят теглото си под контрол. По време на стрес храната може да осигури краткотраен комфорт. Експертите смятат, че до 75% от явлението преяждане се причинява от емоции и се преяжда с вредни закуски, които се използват като гръб в нестабилното състояние на ума.

Учените от Университета в Маастрихт в Холандия обаче са проучили дали потребителите, които са в лошо настроение и се тъпчат с нездравословна храна, нямат същата нужда и когато са в добро настроение. Организаторите набират 87 студенти, които оценяват своите хранителни навици и психично здраве с добре разработен въпросник, предназначен за индивидуална оценка. След това провели серия от експерименти, в които студентите са получили извадки от различни филми или телевизионни предавания с цел да предизвикат положително, неутрално или отрицателно настроение.

Храната за комфорт води до затлъстяване

Например, за да се подобри настроението, изследователите показали два видеоклипа. Единият е комедия с Мистър Бийн с участието на Роуън Аткинсън, където копира отговорите на съседа си по време на изпит. Другото видео е класическа сцена от комедията Когато Хари срещна Сали, където Мег Райън имитира оргазъм пред гостите на ресторант.

За да преведат студентите в неутрално настроение, им е показана част от документален филм за риболова. А за отрицателните чувства, са гледали извадка от филма Зеления път с Том Ханкс, където на електрически стол е екзекутиран невинен човек.

Непосредствено след гледането на видеоклиповете доброволците получават големи стъклени чаши с различни чипсове и различни видове шоколадови бонбони. Изследователите измерват общия калориен прием след всеки епизод.

Затлъстяване

Резултатите показват, че противно на очакванията, онези, които са класифицирани като емоционални, изяждат повече, след като гледат положителни сцени, отколкото отрицателни. В доклада за резултатите от експеримента учените заключават: Емоционалната храна е свързана с негативно настроение. Въпреки това доброволците не преяждат в отговор на отрицателни емоции, но го правят в отговор на положителни. Тези резултати могат да имат стойност при лечението на затлъстяването. Те подчертават важността на положителните емоции в преяждането, които често се подценяват, съобщават Daily Mail.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати