Най-добрите храни за здрави зъби

Храната е важна за здравето на зъбите

Ненапразно в една поговорка е казано: По дрехите се посреща, по усмивката се изпраща...

За нормалното израстване на зъби в детска възраст и след това за поддържането им в добро състояние, са необходими витамини и минерали. Красотата и добрата хигиена на зъбите силно засягат външния вид на човек. За здрави зъби се нуждаем от правилно хранене. Ето кои са най-важните храни за здрави зъби.

Най-важните източници на калций (който е необходим за укрепване на зъбите и костите) са млякото и млечните продукти, както и бадемите, бананите, сьомгата, сардини, риба тон, броколи, бял боб и зехтин.

Продукти с калций трябва да бъдат включени в ежедневното меню на всеки човек, защото те са полезни храни за зъбите и човешкия организъм като цяло.

Сиренето е много полезно за зъбите поради съдържанието на много казеин. В изварата се съдържа голямо количество калций и фосфор.

Листните зеленчуци (салата, стъбла от целина, магданоз и зелен лук) са много полезни за зъбите, защото в големи количества съдържат полезни витамини и минерали, и доставят на тъканите на зъбите и венците основни хранителни вещества.

Източници на флуор са храни като: варени картофи, елда, морска риба, зелена салата, пълнозърнест хляб и прясно сварен чай.

Копърът има антибактериални свойства, дезинфекцира устната кухина и освежава дъха.

Плодовете и зеленчуците съдържат голямо количество витамини и микроелементи, които заздравяват венците.

Храните с витамин B12 са полезни за зъбите

Според специалистите едни от най-полезните храни за зъби: зеленолистни, млечни продукти, пресни твърди плодове и зеленчуци, морски дарове, яйца, черен дроб, мед.

Орехите, освен витамини и минерали, съдържат много важни аминокиселини.

Зъбите също така се нуждаят от желязо и витамин В12, който се съдържа в месото.

Продукти, които са подходящи за здравето на зъбите, са достатъчно много. Така че е достатъчно просто да подбирате внимателно менюто си и да се придържате към разнообразно хранене.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати