Как правилно да режем лук без сълзи?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да режем лук без сълзи?

Как правилно да режем лук без сълзи?

Рязане на лук без сълзи
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Сълзенето на очите при рязане на лук е доста неприятно състояние и предизвиква негативни емоции. Защо всъщност се разплакваме, докато режем лук? Това става, защото лукът освобождава веществото алиназа, което изпуска дразнеща молекула, която се нарича син-пропантиал -С-оксид или пропантиал, и тя е дразнителят за окото, предизвикващ отделянето на сълзи.

Тази молекула е сярно етерично масло, което се регистрира от рецепторите в носната кухина и действа дразнещо на лигавицата. Има някои хитрини, които могат да намалят лютивите вещества, както и да минимизират ефектите им.

Начини за рязане на лук без сълзене на очите

• Натрийте дъската, на която режете лука с лимон. Силната лучена миризма няма да проникне в дъската и можете да облекчите процедурата.;

• Преди рязането дръжте ножа в хладилника 15 минути. Когато е силно студен ножът, при рязане няма да се отделя толкова силна миризма, която дразни очите.

• Ножът трябва да е гладък и остър. Захабеният нож затруднява рязането и отделянето на лютив мирис е по-силно;

• Когато започнете да режете лук, включете абсорбатора. Въздухът ще се раздвижи и това ще облекчи ефекта върху очите. Можете и да режете при отворен прозорец със същия ефект;

Рязане на лук

• Друг вариант е лукът да се държи във фризера един час преди рязане. Студеният лук изпуска по-малко лютив мирис.

• Преди рязане поставете ножа в изстудена вода или оцет. Този прост трик намалява отделянето на сълзи;

Очила за рязане на лук

• Сложете близо вода да ври по време на рязането на лука. Парата ще разпръсква лютивите изпарения по време на работа;

• В магазините се продават очила за рязане на лук. Те помагат да се намали действието на вредните изпарения, от които очите сълзят.

• Друг вариант е лукът да се нареже на големи парчета, да се пуснат във вряща вода и след няколко минути той да се нареже на ситно.

• Рязането на лука по дължина - от горната до долната част вместо по средата намалява силата на миризмата и количеството сълзи. Използването на кухненски робот води до засилване на аромата.

Тъй като нито една от всички измислени възможности не премахва напълно проблема, лукът може да се замени с пресен, тъй като сълзенето при него се избягва, макар че леко променя вкуса на храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати