Наистина ли кафето забавя растежа ни?

Консумация на кафе

Кафето има и ползи, но и вреди за човешкото тяло. В тази статия ще разгледаме как консумацията на кафе се отразява върху човешкия растеж.

Всъщност възрастните американци между 18-65 години пият повече кафе, отколкото всяка друга кофеинова напитка, включително енергийни напитки, чай и сода. Сред юношите кафето е втората най-консумирана кофеинова напитка след енергийните напитки.

Съответно, има голям дебат дали кафето е безопасно за юношите, тъй като се смята, че пречи на правилния растеж и развитие на костите.

Тази статия ще се основем на фактите, за да отговорим на въпроса дали кафето влияе на растежа и безопасно ли е юношите да го консумират.

Кафето съдържа кофеин, който се опитва да забави растежа

Чисто кафе

Растящите тийнейджъри биват предупредени, че пиенето на кафе ще попречи на растежа им. Няма обаче доказателства, че пиенето на кафе има някакъв ефект върху височината.

Едно проучване проследява 81 момичета на възраст между 12 и 18 години в продължение на шест години. При проучването не е открита разлика в здравето на костите на тези, които са имали най-висок дневен прием на кофеин в сравнение с тези с най-нисък прием.

Точният произход на този мит за забавянето на растежа от кафето е неизвестен, но се смята, че има нещо общо с кофеина, който естествено се среща в кафето.

Изследвания, правени през годините, предполагат връзка между приема на кофеин и намалената абсорбция на калций, която е необходима за здравината и здравето на костите. Чрез тези резултати излишно бяха стресирани тийнейджърите и техните родители, като им бе казано, че консумацията на древната кофеинова напитка пречи на растежа.

Кафе

Намаляването на абсорбцията на калций, свързано с приема на кофеин, е толкова малко, че може да бъде компенсирано чрез добавяне на 1-2 супени лъжици мляко към чашата кафе (6 мл), което пиете.

Чистото кафе не е препоръчително за тийнейджърите, но кафе с мляко и всички негови разновидности могат да се консумират. Това е вероятно причината пиенето на кафе с мляко да не е свързано със застой в израстването на тялото.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати