Как влияе кафето върху диабета?

Кафе и диабет

Кафето неоснователно има лоша слава, че е вредно за здравето. Но напоследък се появяват все повече доказателства, че пиенето на кафе може да ни предпази от някои видове рак чернодробни заболявания и дори депресия. Съществуват и убедителни изследвания, които предполагат, че увеличаването на приема на кафе може действително да намали риска от развитие на диабет тип 2.

Това е добра новина за онези от нас, които не могат да започнат деня си, без да изпият едно горещо кафе, нали? Но тези, които вече имат диабет тип 2, внимавайте с количеството, тъй като прекаляването с кафето може да има нежелани последствия.

Как влияе кафето върху диабета?

Диабетът е заболяване, което засяга начините, по които тялото ни преработва глюкозата в кръвта. Кръвната глюкоза, също известна като кръвна захар, е много важна, тъй като дава енергия на мускулите и тъканите ни. Излишната глюкоза в кръвта може да предизвика сериозни увреждания. Съществуват редица различни фактори, които могат да причинят диабет. Хроничните видове диабет са тип 1 и тип 2.

Другите видове включват гестационен диабет, който се проявява по време на бременност, но изчезва след раждането. Преддиабет е когато нивото на кръвната Ви захар е по-високо от обичайното, но не е толкова високо, че да бъдете диагностицирани с диабет. Признаците и симптомите на диабета са повишена жажда, необяснима загуба на тегло, непрекъсната умора, раздразнителност.

Кафето и възможната превенция на диабета

Влияние на кафето върху диабета

Ползите за здравето от кафето за болните от диабет се различават от отделните случаи. Изследователи в Харвард са проследили над 100 000 души в продължение на около 20 години. Те се съсредоточили върху четиригодишен период. Те открили, че хората, които увеличават приема на кафе с над една чаша на ден, имат с 11% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Обаче хората, които намалили приема на кафе с една чаша на ден, увеличили риска от развитие на диабет с 17%. Нямало е разлика в тези, пиещи чайове, установило проучването. Учените все още нямат обяснение защо кафето има такова въздействие върху развитието на диабета.

Ефектът на кафето върху глюкозата и инсулина

Докато кафето може да е от полза за предпазване от развитието на диабет, някои проучвания показват, че кафето може да представлява опасност за хора, които вече имат диабет тип 2.

Кофеин, кръвна глюкоза и инсулин (преди и след хранене)

Едно проучване от 2004 г. показва, че приемането на кофеин преди хранене води до по-висока кръвна глюкоза след хранене при хора с диабет тип 2. Също така се е установило и увеличаване на инсулиновата резистентност.

Глюкоза и инсулин в кръвта на гладно

Кафе

Друго проучване, отново проведено през 2004 г., разглежда "средния диапазон" на ефекта върху хората без диабет, които са пили кафе всеки ден. В края на четириседмичното проучване тези, които консумирали повече кафе, имали по-високи нива на инсулин в кръвта си.

Други ползи за здравето от кафето

Има и други ползи за здравето от пиенето на кафе, които не са свързани с профилактиката на диабета. По-нови проучвания с контролирани рискови фактори показват допълнителни предимства на кафето. Те включват потенциална защита срещу Паркинсон, чернодробно заболяване, включително чернодробен рак, подагра, Алцхаймер, камъни в жлъчката. Тези по-нови проучвания също показват, че кафето намалява риска от депресия и увеличава способността да се фокусира и да мисли по-бързо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати