Торта Гараш - българската Сахер от Русе

Торта Гараш

Тортите са сред най-вкусните десерти, а Гараш е сред най-вкусните торти. Нейният мек вкус на смлени орехи, пълномаслена сметана, мляко и натурален шоколад е спечелил хиляди верни почитатели не само в България, но и на много места по света.

Торта Гараш е на повече от 100 години. Тя е българска торта, измислена от австроунгарския кулинар Коста Гараш, чието име всъщност и носи. Той пристигнал в България и започнал работа в прочутия русенски хотел Ислях хане. Всъщност Коста не бил просто на работа в него, а бил част от управлението му.

За времето си Ислях хане бил едно от популярните места за почивка, забавления, кулинарни преживявания и културни представления не само в Русе, не само в България, но и в чужбина. В края на 19 век хотелът присъства в някои популярни туристически справочници, както и в описанията на известни пътешественици. Негови гости са знатни за времето личности като Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, известният полски писател Хенри Сенкевич и популярният английски актьор и режисьор Хенри Ървинг.

Торта Гараш
Снимка: marcheva14

Историята на торта Гараш започва в деня на един от традиционните княжески приеми в гранд хотела. Княз Александър Батенберг имал навика да посреща в Ислях хане шведския крал Оскар II, сръбския Милан Обренович и румънския Карол I. Един от тях най-вероятно е бил сред първите, опитали прочутата торта, след като Коста Гараш влязъл в края на приема и я представил на гостите.

Според някои от историите от това време големият сладкар заимствал идеята за Гараш от вече известната по това време австрийска торта Сахер. Други смятат пък, че с българската торта Коста е отговорил и предизвикал Сахер. Каквато и да е причината, резултатът ѝ се е отблагодарил многократно. Торта Гараш е истински кулинарен и сладкарски шедьовър, не само заради невероятния ѝ вкус, но и защото той е постигнат без брашно и блатове.

Няколко години след като създава новата българска торта, Карлос Гараш напуска Русе и се мести в София. Там талантливият сладкар започва работа в известния хотел Палах, където също предлага известната си торта.

Торта Гараш

Оригиналната рецепта на торта Гараш се съхранява в Държавния архив в Русе, а в крайдунавския град прочутият сладкиш все още се произвежда по нея.

Може би няма да стане като истинската, но ако вече ви се е дояла торта Гараш, защо не опитате да я направите сами? Ще са ви нужни масло, пудра захар, няколко жълтъка, какао, орехи и шоколад, а може би и още нещо.

За да сте сигурни, че ще я направите както трябва, попитайте някой, който вече я е приготвял. Или за още по-сигурно минете през сладкарницата, а за най-сигурно - отправете се към Русе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати