Етикетът на масата: 5 неща, които може и да не знаете

Етикет на масата
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Грешките при поведението ни на масата могат да ни изиграят лоша шега точно когато най-много искаме да се представим добре. Както приготвянето на храната си има правила, така и етикетът на масата ги има и изисква да се спазват. Ето някои от правилата, които съществуват и за които може още да не знаете.

1. Да се нареже или да се сгъне салата?

Етикетът на масата: 5 неща, които може и да не знаете

Салатата не се реже с нож. Тя трябва да се прегъне с ножа и с вилицата. Защо? Защото в миналото приборите са били от сребро. Оцетът обаче не реагира добре със среброто и затова е била създадена традицията салатата да се прегъва. Днес това правило е останало, независимо че приборите ни са предимно от неръждаема стомана. И все пак готвачите имат грижата да приготвят салатата на малки парчета, преди да я сервират.

2. Къде се слага салфетката на масата?

Етикетът на масата: 5 неща, които може и да не знаете

В началото на яденето салфетката се намира отляво на чинията. Когато седнете, я разгънете и я поставете върху коленете си. В края на яденето я свийте леко и я оставете от дясната страна на чинията.

За обяд салфетката се поставя в чинията. Никога в чашата! Не забравяйте и че ако трябва да станете от масата по време на ядене, е нужно да оставите салфетката си върху стола. Това се прави, за да се даде знак на сервитьорите - така те ще знаят, че ще се върнете.

3. Да нарежем хляба или да си откъснем парче?

Етикетът на масата: 5 неща, които може и да не знаете

Разчупете хляба с ръце, не го режете с нож. И още - не поставяйте хляба направо на масата, той трябва да бъде в панерка, кошничка, салфетка или друго. Защо? Отговорът на този въпрос е по-скоро в хигиената, отколкото в символите. И все пак в някои страни, сред които и България, хлябът символизира успех и работа и трябва да се уважава, както се уважават хората, които работят.

4. Как се разполагат приборите?

Етикетът на масата: 5 неща, които може и да не знаете

По отношение на подреждането на приборите трябва да се знае, че острото на ножа винаги е обърнато към чинията. Смисълът на това е, че опасността отива към вас, а не към съседа на масата. Как стои въпросът с вилиците и лъжиците? Извитата част се поставя или нагоре, или към масата. Това са френският и английският начин за разполагането им. И в двата случая обаче те трябва да бъдат поставени в една и съща посока.

5. Как да се държим, когато другите не спазват етикета?

Етикетът на масата: 5 неща, които може и да не знаете

Ако някой няма нужното поведение на масата, правете се, че не го забелязвате. Целта на храненето е да събира, а не да игнорира или унижава някого. Има много анекдоти от историята на високопоставените, които разказват как заради гостите си крале и кралици са пили от водата, в която се мият ръцете, хвърляли са яйца по раменете си или са яли с ръце. Етикетът на масата е изкуство да се адаптираш към всяка ситуация. И учтивостта на масата се подчинява на същото.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати