Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусните тайни на печените кюфтета

Вкусните тайни на печените кюфтета

Кюфтета на фурна

Кюфтетата са любимо ястие на българите. Те се приготвят от месо, най-често смляно, с подправки и лук. Обичайно се пържат, но могат да се приготвят и на скара. По-здравословен вариант е да се направят печени. Но знаете ли как? Ето вкусните тайни на печените кюфтета!

Една от тайните за печени кюфтета е тяхното добро омесване. Трябва да се месят продължително време. Не бива да претупвате този процес с няколко бързи движения. Отделете поне 5-6 минути в омесването на каймата. По този начин ще получите хомогенна смес, която няма да се разпада при печене след това.

Другата тайна е видът на месото. Класиката е месото да е смес - 60% по-тлъсто свинско месо и 40% - телешко месо. По този начин сместа за кюфтета ще стане сочна и пухкава. Но ако не обичате мазно, може да ги направите само от телешко месо или само от свинско.

Нашите майки пък използват друга тайна за вкусни кюфтета. А именно - добавят малко мокър хляб към сместа от месо, подправки и лук. Хубаво е да се сложи по-меката част от хляба, която преди това е била оставена за кратко във вода, да попие.

Изпитата тайна е добавянето на щипка захар. По този начин заедно със солта ще направите сместа много стегната и така желаната форма на кюфтета ще се получи, без опасност да се разлеят, докато се печат във фурната.

За да станат сочни и пухкави, друга тайна е да добавите малко хлeбна сода. По този начин кюфтетата ще бухнат като бухтички и ще станат много вкусни. Sодата ще им "помогне" мазната част от месото да не ги стопи.

Друг добър метод за печени кюфтета са правилно подбраните подправки. Ние българите слагаме почти на всичко чубрица, но има кулинари, които добавят джоджен на кюфтетата. Това е задължителната подправка за тях, но понякога подправянето е въпрос на лични предпочитания и вкус. Някои хора не обичат много да подправят храната си и дори не използват сол.

Рецепта за печени кюфтета:

Необходими продукти:

1 кг кайма, лук, магданоз, черен пипер, 100 мл вода, сол

Начин на приготвяне:

Лукът и магданозът се нарязват на ситно и заедно с останалите подправки и водата се прибавят към каймата. Каймата се омесва много добре, докато стане на конци. Оформят се кюфтета и се пекат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.5
50
40
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати