gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мазнини в различните видове червено месо

Мазнини в различните видове червено месо

Червено месо
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

В названието червено месо спадат телешко, говеждо, свинско, агнешко и овче. В тази група влизат и дивечовото месо, месото от антилопа, от бивол и други, които за нас са екзотични и не са добре проучени. Червените меса са може би най-дискутираната храна от животински произход, за която мненията са наистина диаметрално противоположни. Независимо обаче дали е възхвалявано, или обругавано, червеното месо е основата на менюто на повечето ресторанти и е изключително търсено за най-разнообразни рецепти.

Предимства и недостатъци на червеното месо

Предимствата му се крият в по-големите количества креатин, а недостатък - в качеството на мазнините, които съдържа. В червеното месо преобладават наситените мазнини, които повишават лошия холестерол в кръвта и могат да предизвикат проблеми със сърдечно-съдовата система. Има обаче лесен начин за предпазване - отстраняване на сланината и тлъстините от месото и приготвянето му без допълнителни мазнини.

Видове червено место и съдържание на мазнини в него

Червеното месо като цяло съдържа качествени белтъчини, относително малко мазнини и някои полезни витамини и минерали. Трите най-популярни и консумирани червени меса в България са телешко, свинско и агнешко.

Телешко и говеждо месо

Говеждо

Телешкото е месото от телета на възраст до 4-5 месеца. То е младо и крехко, има ниско съдържание на мазнини, в замяна на това е добър източник на витамини от група В. Има по-изискан вкус, но може да стане жилаво, ако се приготвя дълго време. Има тънък външен и вътрешен слой мазнина. Млечното телешко (добивано от телета, хранени само с мляко) се смята не само за по-вкусно, но и за по-полезно, тъй като е с по-малко мазнини.

Говеждото се отличава съществено от телешкото, но все още се бърка от много хора и това е причината да не се познава добре вкусът на телешкото месо. Говеждото е с повече мазнини от телешкото, но в сравнение с останалите червени меса е за предпочитане по отношение на мазнини.

Свинско месо

Свиснко

Това е най-масово потребяваното червено месо у нас, най-вече заради по-ниската му цена. То е най-нездравословното червено месо, тъй като относителният дял на мазнината в месото е много висок. Все пак може да се намери и свинско, което почти не отстъпва на телешкото и има едва 4-5 % мазнини.

Агнешко и овче

Агнешко

Това са друг вид предпочитани и харесвани червени меса. Те са близки по състав, съдържат относително малко витамини и микроелементи, но пък много повече мазнини. Тези меса са с добри вкусови качества и затова не бива да се отхвърлят от менюто, но лойта трябва да се отстрани преди обработката им.

Най-цененото червено месо е шареното месо от един особен вид телешко, добивано само в Япония. Наричат го и премиум телешко. Месото е с възможно най-високо качество заради начина на отглеждане на животните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати