Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, които успокояват възпаленията

Храни, които успокояват възпаленията

Храни, които успокояват възпаленията

Доказано е, че има храни, които облекчават болестните симптоми, тъй като се борят с възпаленията. Затова наред с медикаментозното лечение е добре да се включи и диета с тези храни, за да се овладее болката.

Кои са храните, които се борят с възпаленията и могат да ви бъдат помощник срещу болката?

Храните, които успокояват възпаленията

Ананас

Ананасът е противовъзпалителен микс за целия организъм. Той съдържа комбинация от витамини, антиоксиданти и ензими. Пази организма от рак на коремните органи, артрит, дегенеративни очни болести. Затова пиенето на сок от ананас се препоръчва, най-добре двукратно на седмица.

Зехтин

Зехтин срещу възпаления

Екстра върджин зехтинът е богат на полезни мазнини. Действа противовъзпалително при ставни заболявания. Препоръчителна доза е 2 чаени лъжици на ден.

Череши

Черешите помагат при артритни оплаквания, подагра и хронични заболявания, както и при метаболитни нарушения. Полезни са непреработени.

Черен шоколад

Черният шоколад съдържа флавоноиди, които чистят плаките в организма и по този начин намаляват рисковете от сърдечни проблеми и емболия.

Куркума

На полифенола в куркумата се дължи оранжево-жълтият цвят на подправката. Тя има антитуморни свойства, антиартритни и антивъзпалителни. Премахва плаките, които предизвикват Алцхаймер. Половин лъжичка куркума върху рибата и пилето не само ще му придаде приятен цвят, но и ще окаже благотворно влияние на организма.

Дива мазна риба

Скумрия срещу възпаления

Скумрията и всички мазни риби съдържат омега-3 мастни киселини. Те подпомагат вътрешните органи, между които сърце, стави, както и мозъка.

Ленено семе

Лененото семе съдържа протеини и фибри, а маслото от лен - омега-3 мастни киселини. Относно ползата за сърцето това семе е съпоставимо с рибата.

Ябълки

Ябълки срещу възпаления

Ябълките намаляват подутините, независимо от произхода им. Съдържат флаваноид, който го има и в люспите на червения лук. По-червените са с по-голямо количество антиоксиданти.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, към които се причисляват овесът, житото, ечемикът и кафявият ориз, съдържат фибри, които действат успокояващо на възпаленията и пазят сърцето.

Зърнените храни, които не спадат към пълнозърнестите, могат да увеличат възпаленията, защото съдържат повече мазнини.

Бадеми

Бадеми срещу възпаления

Бадемите намаляват лошия холестерол и са в полза и на диабетиците, защото регулират кръвната захар. В кожата се съдържат много антиоксиданти, които влияят благотворно и върху възпалителните процеси в тялото.

Вкусни и полезни предложения:

- салати с жито;

- ястия с кафяв ориз;

- здравословни десерти с ябълки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest