Ето защо лютите чушки удължават живота
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето защо лютите чушки удължават живота

Ето защо лютите чушки удължават живота

Люти чушки
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Обичате ли люти чушки? Ако отговорът е да, то имате всички шансове до станете столетник, защото лютивите чушлета удължават живота. Това твърдение е на американски учени, според които сред дълголетниците преобладават любителите на огнения вкус.

Според направените мащабни проучвания, хората, които редовно включват в менюто си люти чушки, се отличават с по-ниски нива на холестерол, внимават за режима на хранене, по-рядко се оплакват от стомашни, сърдечни или съдови заболявания. С оглед на цялостното им здравословно състояние, те живеят с около 13% по-дълго от тези, които не ядат люти храни.

Люти чушки за дълъг живот

Кое прави лютите чушки такъв мощен здравословен стимулатор?

Лютите чушки са тропически храст от рода Capsicum - многогодишно зеленчуково растение от семейство картофови, което се отглежда като едногодишно растение. Плодовете на този тропически гост за нашите географски ширини са лютите чушки, съдържащи веществото капсаицин. На него се дължат качествата на чушката, които я правят фактор в дълголетието. Оказва се, че капсаицинът може да ускори метаболизма, да укрепи сърдечно-съдовата система. Той се бори с хопестерола и затлъстяването. Лютите чушки са едни от най-добрите източници на витамин C и на тях се крепи както имунната система, така и чревните функции.

Лютите чушки могат да се консумират в свежо състояние, а също и да се изсушат и стрият на прах. Стрити на прах, те са познати под името чили или още лют червен пипер, който съдържа каротин - отличен антиоксидант, който унищожава свободните радикали в организма. Капсаицинът има аналгетичен ефект и причинява смъртта на раковите клетки, блокира вредните бактерии в храносмилателния тракт да не се развиват, намалява риска от диабет. Затова тези, които прибавят и люта чушка към храната си, по-рядко получават инсулт и нямат сърдечни проблеми.

Чили люти чушленца

Лютите чушки намират приложение не само в решаването на медицински, но и на козметични проблеми. Те са съставна част на много домашни маски. С тяхна помощ можете да се отървете от целулита, да отслабнете или да намалите размера на талията си. Това е възможно, тъй като лютите чушки ускоряват кръвообращението и метаболизма, затоплят кожата, помагат да се изгори подкожната мазнина, да се изчистят шлаките, а лютият вкус премахва излишно натрупаната течност в организма.

След всички изтъкнати ползи няма да е учудващо, ако лютите чушки бъдат обявени за препоръчителен продукт, който да се включва в ежедневното меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати