Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как се сушат билки?

Как се сушат билки?

ХрисиХриси
Новак
14717
Сушене на билки

Билките са чудотворните съставки на природата, които могат да ни помогнат за редица проблеми. Това са естествените лекарства, които за разлика от другите, са по-евтини, приятни, а понякога и по-ефективни. Може да ги отглеждате в градината си или да си купите, важното е вкъщи винаги да имате поне няколко билки. Можете да изсушите босилек, чубрица, риган, мащерка и всички други билки, които ползвате в ежедневието си.

Онези, които следват това правило, знаят, че няма как да съхранявате и приемате билки, ако те не са изсъхнали. Хубавото е, че и в това състояние, растенията не губят полезните си свойства. Въпросът е, как може да изсушим билките, ако не сме ги закупили в тази форма.

Ето няколко начина за сушене на билки

Хората масово избират да сушат билките на въздух - най-ефективният метод и най-популярният. Необходими са ви лист хартия, вестник, кухненска ролка или нещо, върху което да разпръснете накъсаните листа билки. Нека да бъдат поставени в съд, плаке или тава например, като отгоре трябва да са покрити, за да се предпазят от насекоми, прах и други замърсители. Сложете съда с билките на място далеч от светлина и вятър. Добре е да обръщате листата от едната и от другата страна на 12 часа, за да не мухлясат и да изсъхнат хубаво. Процесът продължава около 2-3 дни. Ще разберете, че са изсъхнали по това, че са по-леки и шумят повече.

По-бърз начин от горния е сушенето на билки във фурна. Тук трябва да се внимава, защото ако растенията изгорят, ще изгубят полезните си свойства и вкуса си. Това става като отново отделите листенцата и ги поставите в тава за печене. Покрийте ги и ги пуснете за 30 мин на 40-50 градуса. След половин час ги обърнете и отново включете за 30 мин. След като този час изтече, изключете фурната и я оставете отворена, за да изстинат. След още един час ще бъдат готови за прибиране.

Почти непознат метод е този, който засяга сушенето в микровълнова печка. Много бърз и изискващ внимание. Принципът е същият, листенцата трябва да бъдат върху хартия, както и да бъдат покрити с такава. Не ги пускайте за повече от минута, минута и половина. В случай че започнат да изгарят ги извадете веднага. Ако след тази минута, растенията не са напълно сухи, може да ги пуснете за още 30 секунди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати