Тънкости и правила при храненето според французите

Тънкости и правила при храненето според французите
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Всяка култура има своите ценности, порядки и традиции във всяка една сфера от живота. Благодарение на това разнообразие, можем да черпим идеи и вдъхновение, да опитваме нови неща, да се учим, ако тяхното е по-добро от нашето. И това е прекрасно.

Храненето е една от посоките, в които различните страни гледат по индивидуален начин. И тук има някои специфични тънкости, с които можем да се запознаем, да взаимстваме и да подобрим нашите навици относно храната. Нека разгледаме някои правила за хранене, по които французите живеят и следват, преценявайки дали те са по-добри или не спрямо българските.

1. Французите ядат по 3 или 4 пъти на деца – закуска, обяд и вечеря, и евентуално следобедна закуска, която е по-характерна за децата, когато се приберат от училище. Французите се наслаждават на храната, хапват качествено и не се тъпчат с каквото им падне.

2. Французите се хранят качествено, за да могат да са сити от едното ястие до другото. Когато сядат на масата, французите задължително хапват предястие, основно, сирене/мляко или нещо леко, и десерт. Порциите са достатъчно големи, но не прекалено.

Тънкости и правила при храненето според французите

3. Пият вода – и само вода по време на хранене, не сокове или други безалкохолни. Понякога, възрастните консумират и по 1-2 чаши вино.

4. Хранят се заедно на масата – дори и това да не се случва всеки път, не го правят пред телевизора или разсейвайки се по друг начин. Първо ястието, после всичко останало.

5. Най-обилното ястие е обядът – вечерята е по-лека – салата, паста, супа, като пак е придружена от десерт – плод или кисело мляко. Когато не си лягате с пълен стомах, спите много по-приятно. Това е доказан факт и едно от правилата за хранене на французите.

6. Вечерята е последното ядене за деня – наистина последно. За тях не съществува нещо като светещ хладилник в 2-3 през нощта.

Тънкости и правила при храненето според французите

7. Не преяждат – имат мярка за това колко са гладни и когато се нахранят, просто спират. Няма значение дали в чинията има още две хапки, щом човек се нахрани, става от масата, не продължава. Това е чудесен начин да се сложи край на оплакванията за пълен стомах при преяждане.

8. Те учат децата си да готвят – за тях е много важно децата да знаят какво е хубава храна и да могат да си я приготвят. Те говорят за произхода на съставките, обсъждат рецепти, обръщат внимание и на най-малките детайли при готвене.

9. Дори ястието да не им харесва, то задължително трябва да се опита.

10. Когато седнете във френски ресторант, трябва да си поръчате няколко ястия, а ако ви остане от някое, да не искате да ви го опаковат за вкъщи. Това не е присъщо за етикета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати