Щолен - уханният вкус на Коледа

Щолен

Коледа е прекрасна навсякъде по света, светеща в различни светлини и ухаеща на чудни аромати. Едно от местата, около които празничното настроение властва с пълна сила, е немският коледен базар. Независимо дали е в Мюнхен, Берлин, Дрезден или София, там винаги е весело в компанията на пунш или греяно вино, сред мирис на вурстчета и канела, и разбира се, на царствения щолен.

Той е прочутият немски коледен сладкиш, който от векове е неизменна част от празника в Германия. Наближат ли празничните дни известният кекс вече е по витрините на магазините - покрит с пудра захар и ухаещ на ром и плодове.

Характерно за щолена е, че той е своеобразен сладък хляб, направен наполовина от масло. Това всъщност далеч не винаги е било така. Когато е създаден през далечната 1427 година, той е бил истински безвкусен, защото се е приготвял според канона на постите - без мляко и масло. Сместа му е била съставена само от вода, овес и олио, извлечено от захарно цвекло. За първи път в този си вид той се появил в Наумбург, град в Германия, и бил направен за подарък на местен пастор.

Тесто за щолен

Щоленът се разпространил бързо, но останал все така безвкусен. Всъщност толкова безвкусен, че чак владетелите на Северна Саксония се заели с подобряването на вкуса му. През 1430 година курфюрст, или по-просто казано принц Ернст и неговият брат, саксонският дук Албрехт, изпратили прошение до папата в Рим с молба да позволи коледният хляб да се приготвя с истинско масло въпреки постите.

Тогавашният папа Николай V отказал, но принцовете не се отказали. Писали и на следващия папа, и на по-следващия и така, докато чак до 1491 година, когато най-после успели. Папа Инокентий VIII чул молбите им и издал така нареченото “маслено писмо”. Според него щоленът вече можел да се прави с масло вместо с олио от захарна тръстика, но срещу заплащане. А постъпленията щели да отиват за изграждане на катедрали.

Щоленът бързо се разпространил из цяла Германия, а днес е най-известният коледен сладкиш в страната. А и не само в нея. Той е запазил някогашната традиция да се приготвя за Коледа, макар и със съставки съвсем не според канона. Запазена е и първоначалната му форма, чиято идея и преди, и сега е да напомня на повито бебе, тоест на Младенеца.

Щолен

Най-известен в Германия е дрезденският щолен. Именно от Дрезден тръгва традицията на Коледа пекарите да подаряват на своя господар щолен, дълъг 1.50 метра. През 1790 година Август Велики заповядал да се изпече огромен щолен (според някои информации тежащ 1.8 тона) и да бъде раздаден на хората. И днес тази традиция е жива. В края на този ноември прочутият коледен базар в Дрезден бе открит с двуметров щолен, който бе раздаден на хората от кмета на града.

Както повечето известни храни, и щоленът вече съществува под множество варианти в различни рецепти. Неизменно обаче остава правилото на 1 кг брашно да се слагат 500 грама масло. Необходими са още стрити бадеми, стафиди, лимонови и портокалови корички, както и всякакви други сухи плодове. И разбира се, много желание и любов, с които да се приготви.

Весели празници!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати