Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се сервира риба?

Как се сервира риба?

ХрисиХриси
Новак
14717
Как се сервира риба?

Рибата е сред най-вкусните и полезни храни, които повечето хора консумират с удоволствие. Нейният препоръчителен прием е минимум веднъж седмично и има защо. Веществата, които съдържа, съдействат за доброто състояние и функциониране на редица процеси в организма. Известни са безброй ползи от рибата, но не за тях ще си говорим днес, а за вкусовите качества на рибата.

Рибата често е и предпочитан специалитет за вечеря, гости, специално събитие, което организираме. Знаем ли обаче точният начин за сервиране на риба? Предлагаме ви малко повече подробности относно поднасянето на риба – нека всичко бъде идеално за вашата перфектна празнична вечеря, посветена на ястия с риба.

Готвенето на риба може да стане по много начини – пържена, задушена, печена във фурна или на скара. Независимо от начина на приготвяне, рибата или нейните парчета трябва да запазят формата си, да бъдат в стегнат вид, не да се разпадат в чинията. Перките на по-едрите риби се премахват, а не толкова големите, като пъстърва, например се поднасят с опашката и главата.

Рибата изглежда най-добре в чиния с елипсовидна форма, когато е цяла и в кръгла, когато е нарязана на парчета. Ако очаквате гости и сте направили повече, може да я поставите в по-голяма чиния в центъра на масата, като задължително предвидите прибори за сервиране, за да може всеки ваш близък да уважи вкусния деликатес, който сте приготвили.

В случай че вида риба, който сте сготвили има кости, хубаво е пред всеки гост да има малка чинийка за тях. Ако си поставите за цел, ще забележите специалните прибори за консумиране на риба, които се продават в магазините. Съществуват и такива за по-лесно премахване на костите. Задължителни на масата са и салфетниците. В случай че сте предвидили сосове към ястието си, те се поднасят в отделни сосиери.

Как се сервира риба?
Снимка: Ирина Андреева Jolie

Ако в ресторант или докато сте на гости у ваши приятели, ви сервират цяла риба, най-лесно ще я разфасовате, като първо я разрежете през средата, по дължина и отделите горното филе. Така ще падне и кожата, а ще можете да махнете костите, ако има такива по-лесно, когато рибата е разделена на две.

Рибата е прекрасно основно ястие, което може да се приготви по много начини с куп гарнитури за риба, стига да използвате въображението си. Наслаждавайте се на храната и бъдете внимателни с костите, главно при тази. Направете своето феноменално сервиране на риба и се насладете на тази вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest