gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезна ли е кората на картофите?

Полезна ли е кората на картофите?

картофи с кората
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Кой не обича картофи? Пържени, варени, запечени - това е зеленчук, който може да бъде приготвен по доста различни начини. Но понякога ги избягваме, защото, за да си ги приготвим, трябва да се потрудим преди това. Какво имаме предвид ли? Фактът, че за да ядем картофи, трябва да ги обелим. Но защо го правим и нужно ли е? Полезна ли е кората на картофите?

Отговорът на този въпрос е категорично "да". Въпреки че цял живот са ни учили и убеждавали в обратното, обелките на картофите, особено на пресните картофи, са много полезни за нашето здраве.

Причината е, че всички полезни фибри, минерали и вещества се съдържат именно в обелките. Калий, фосфор, желязо и витамин С - всички тези необходими ни витамини са в кората на картофа. И когато махаме кората, преди да го приготвим, ние всъщност изхвърляме всички тези полезни за нас вещества.

За да не правите тази грешка, просто не белете картофите. Ако искате да си приготвите варени картофи, то ги сварете задължително с обелките, а не премахвайте преди варенето обелките. По този начин ще запазите всички полезни свойства на картофите. Затова - най-добре е да се варят измити и необелени. По този начин съдържащият се витамин С се съхранява, но пък за сметка на калия, който се губи при подобна обработка. Когато се варят на пара, пък става обратното - калият се запазва, но витамин С е сведен до минимум.

обелки на картофи с кората

А ако имате пресни картофи, ги консумирайте с кората. При тях тя е много нежна и тънка, така че няма да я усетите след топлинната обработка. А в пресните пролетни картофи, освен това, се съдържа значително по-високо количество витамин С.

Трябва обаче да се знае, че с времето нивата на витамини в картофите се понижават. Когато се съхраняват дълго време, при температура над 10 градуса, витамините в картофите намаляват. Казано с други думи, в пресните ги има повече, отколкото в старите.

Да, знаем, че ястията с пресни картофи не са толкова много и разнообразни, но за сметка на това са за мързеливи домакини. Не е нужно да ги белите при готвене, което определено спестява доста време. Дори напротив - картофените люспи са полезни.

Люспите на един средно голям картоф предоставят половината от препоръчителните дневни дози от разтворими фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати