Сбитен - традиционна руска зимна напитка

Сбитен

Сбитен е традиционна зимна напитка с мед, популярна в Русия, която се датира от 12-ти век. През 19 век интересът към него спада заради навлизането на чая и кафето, но днес интересът към тази старинна напитка се завръща.

Подобно на мийд Сбитен е напитка, която се приготвя от мед, вода, подправки и сладко. Сбитен да бъде алкохолен чрез добавяне на вино или неалкохолен. Ключът е висококачественият мед и подправките.

Както може да се очаква, съотношенията на тези съставки зависят от семейството, което прави напитката. Някои добавят червеното вино, водка или бренди към основните съставки, за да направят напитката по-силна.

Има много рецепти за Сбитен. Съотношението на конфитюра в тази рецепта е по-високо от меда, докато в други рецепти ще намерите до 2 чаши мед и само 2 супени лъжици сладко.

Съставки:

Сбитен

1/2 чаша мед

1 супена лъжица карамфил

3 канелени пръчици

1 чаена лъжичка джинджифил

450 г конфитюр от къпина

10 1/4 чаши вода (или червено вино)

1/4 чаена лъжичка индийско орехче

1 лист мента (по избор)

2 сушени люти чушки (по избор)

Начин на приготвяне:

В средна тенджера комбинирайте меда, карамфила, канелата, джинджифила, конфитюра от къпина, водата или виното, индийското орехче, ментата и лютите чушки ако използвате. Загрейте на средна температура, като често разбърквате, докато медът и конфитюрът напълно се разтворят. Махнете от котлона.

Оставете напитката да достигне стайна температура. Изцедете течността през тензух, натискайте твърдите вещества и прехвърлете в херметически затворен контейнер или бутилка. Една бутилка от 750 ml трябва да е достатъчна. Съхранявайте в хладилник.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати