Какво да не правим, когато подправяме храната си?

Лилия  МилковаЛилия МилковаПомощник Готвач
овкусяване на месо с лимонов сок

Подправката е това, което добавяте към вашата храна, за да подобрите вкуса й. Това може да бъде сол, черен пипер, билки, подправки и дори цитрусови плодове като лимонов сок. Подобно на толкова много неща, има правилен и грешен начин да подправите вашата храна.

Ето пет от най-лошите грешки при подправяне и как да ги избегнете.

1. Не използвате достатъчно сол

"Илиада" е най-ранното произведение на западната литература и също така се случва да е най-ранната книга за готвене. В Книга 9 Омир описва как Ахилесовият приятел Патрокъл посипва сол върху месо от овце, кози и свинско, преди да ги изпече на въглищата. Почти 3000 години по-късно никой не е измислил по-добър начин за подправяне на печено месо. Но не само то се нуждае от сол.

Когато в една рецепта се казва "подправете на вкус" това означава, че правилният начин е да слагате смело. Разбира се, опитвайте храната си, защото пресоленото ядене от друга страна също не е добър резултат за вашите готварски умения. Така стигаме до грешка номер две при овкусяването на храната.

готвене и подправяне на храна

2. Забравяте да опитвате, докато готвите

Това е една от тези грешки при подправяне на храната, които е лесно да се допуснат, но в крайна сметка могат да доведат до бедствие. Готвите, разбърквате, нарязвате, подправяте, добавяте малко от това и малко от онова, и преди да го се усетите, сте добавили твърде много от нещо. Ако е нещо като лют червен пипер, имате един вид проблем. Ако пък е прекалено много сол, това е съвсем друг вид проблем. Все пак това е в много отношения една от най-разочароващите грешки, защото много лесно може да бъде избегната. Нямате нужда от специални кулинарни умения или таланти. Просто трябва да запомните и да го правите! Придобийте навика да опитвате, докато готвите. Така лесно ще видите накъде вървят нещата и ще можете да коригирате.

3. Използвате предварително смлян черен пипер

Черният пипер и солта са едни от най-важните подправки в кулинарното изкуство. Поради тази причина няма извинение да се използва предварително смлян черен прах, който продават като пипер в магазина. Като много подправки, веднъж смлян, пиперът започва да губи свойствата и вкусовите си качества. Това означава, че като го смилате непосредствено преди употребата му, вие си осигурявате една много по-ароматна подправка.

4. Добавяте сушените билки и подправки прекалено късно

добавяне на билки към ястието

Просто казано, билките са листа. Мащерка, риган, босилек, магданоз, всички са листа. В по-голямата си част свежите билки са по-вкусни, по-ароматни, по-цветни. Понякога обаче сухите билки са единствената възможност и използването на сухи билки не е грешка при готвенето. Грешката е да ги добавите на грешния етап на готвене. Когато готвите със сухи билки, добавете ги в началото на готвенето, а пресните билки към края. Причината за това е, че пресните билки съдържат по-летливи масла и малко готвене им е достатъчно за да разгърнат потенциала си. Изсушените билки, от друга страна, отнемат малко повече време, за да се активират.

5. Забравяте лимона

Лимоновият сок несъмнено е сред най-използваните подправки и това е чудесно, особено когато става дума за добавяне на яркост към деликатните вкусове на риба и морски дарове. Същото важи и за зеленчуците, като правилото е - ако има добър вкус с разтопено масло, то ще има добър вкус и с пресен лимонов сок върху него. Зеленчуци като аспержи, зелен фасул, броколи, цвекло, брюкселско зеле са особено подходящи. Лимоновият сок е задължителен за домашно приготвената салата.

Пилешките ястия също вървят добре с лимон: дали е сокът в марината, или е цял лимон, нарязан и разположен в кухината на птицата, преди да се пече, е все едно. Резултатът е положителен. Лимонът също така изпълнява магическата си функция и в сосове и супи - не толкова, колкото да ги овкуси, а само достатъчно, за да събуди небцето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати