gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Продукти, които са пълни с натрий

Продукти, които са пълни с натрий

Храни с натрий

Натрият и калият са елементи, участващи в процесите на регулиране на кръвното налягане. Натрият участва и в контрола върху работата на нервите и мускулите, предотвратява изтощенията и слънчевите удари през горещините. Организмът ни го получава главно от готварската сол и съединенията на натрия. Недостиг на натрий в организма е рядко явление, защото възможностите да си го доставим с храната са неизчерпаеми.

Колко ценен е този елемент?

Натрият е важен за организма заради способността му да поддържа кръвния поток. Той помага за доставяне на повече кръв към мускулите, които работят. Полезен е и при транспортирането на ценни вещества с хранителна стойност в тях.

Храни, които са богати на натрий

Сирената имат натрий

Чрез млякото и неговите продукти организмът ни в най-голяма степен се снабдява с натрий. Има го в синьото сирене, козето сирене, кравето сирене, кашкавала. 100 грама хляб или продукти от тесто доставят половината дневна нужда от натрий. От месата и техните производни - пушените храни от рода на пушена сьомга, пушена сланина, пушена наденица и други са с най-високо количество натрий.

Необходима дневна доза и прекомерно приемане на натрий със солените продукти

Препоръчителната за организма доза натрий на ден е 2400 милиграма или това се равнява на 1 чаена лъжица сол. Всъщност приемаме много повече. Изненада е, че по-голямата част от солта идва не от соленето директно със сол, а скрито, чрез готовите храни. За кого е важно да се съобразява най-много с това колко натрий приема?

Солта е източник на натрий

Ако намалим приема на натрий, това ще помогне за понижаване на кръвното налягане и ще елиминира опасността от сърдечни заболявания. Затова хората с високо кръвно трябва да се особено внимателни със солта. При тях има повишена опасност от заболявания на сърцето и бъбреците.

Храните, които са богати на сол, карат тялото да задържа допълнително вода в опит да балансира натрия в организма. Това пречи на отслабването, нещо повече, води до затлъстяване. Затова някои храни трябва да се избягват напълно или поне да се ограничи силно консумацията им.

Консервирана супа

Натрий в храните

Всички видове консервирани супи са силно солени. В една супа може да има повече сол, отколкото е цялата дневна норма.

Консервирани зеленчуци

Големи количества сол се добавят, за да се запазят зеленчуците за по-дълго време, а това ги прави вредни. Замразените и пресните зеленчуци са по-добрата опция.

Спагети и доматен сос

Всички консервирани домати са пълни със сол. По-добре да се откажете от зеленчуците извън сезона, отколкото да консумирате консервирани.

Сос за барбекю

Саламите също имат натрий

Освен че тези храни са пълни с натрий, готовите сосове съдържат високофруктозен сироп от царевица и други преработени съставки.

Това, което трябва да се избягва, са преработените храни. Пресните продукти, както и пълнозърнестите са тяхната алтернатива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати