Шест марокански супер подправки, които ще подобрят здравето ви

марокански подправки

Ако разгледаме някои основни марокански подправки ще се изумим колко полезни за здравето ни могат да бъдат те. Природната медицина е използвала превантивните и лечебни свойства на подправките и билките в продължение на хиляди години и тази традиция е все още жива в Мароко. Трябва да знаете, че съвременната наука продължава да разкрива нови начини, по които подправките могат да излекуват и укрепят човешкото тяло. Така че продължете напред и подобрете своето здраве със следните марокански супер подправки:

1. Куркума

Куркумата се използва почти ежедневно в мароканската кухня, главно за да придаде привлекателен цвят на мароканските ястия. Но тази мароканска подправка е нещо повече. Тя е мощен противовъзпалителен агент, който съдържа антиоксиданти за борба с рака. Лекува и редица проблеми свързани със стомашни и чернодробни заболявания, артритни и неврологични състояния, и текущите проучвания показват, че тя може да бъде полезна и за подобряване на паметта и предпазването и лечението на болестта на Алцхаймер.

2. Джинджифил

Шест марокански супер подправки, които ще подобрят здравето ви

Изключително ароматен, джинджифилът е много важен за мароканската кухня и се проявява в безброй ястия, където допринася значително за вкуса. За готварски цели той се използва основно в прахообразна форма. Джинджифилът съдържа забележителни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, с възможност за понижаване на холестерола и подобряване на кръвообращението.

Често се използва в естествена или допълваща форма, за да помогне за облекчаване на гадене, стомашно разстройство и болки при движение, а в традиционната медицина се използва като афродизиак и леко успокоително, както и за лечение на настинки, треска и респираторни инфекции, артрит, мигрена и високо кръвно налягане.

3. Канела

Сладка и ароматна, канелата се използва широко в мароканската кухня, където дава вкус на сладки десерти и пикантни творения. Цейлонската канела се счита за по-безопасна за ежедневни цели, тъй като е с по-ниски съдържание на кумарин - вещество, което може да причини увреждане на черния дроб. Всички сортове канела съдържат антисептични, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Тя може да помогне за повишаване на настроението, облекчаване на ПМС, регулиране нивата на кръвната захар и подобряване на кръвообращението. Използва се и за борба срещу обикновените настинки и кашлица, както и за бактериални и вирусни инфекции. Нови изследвания показват, че канелата може да е ефективна при забавяне на прогресирането на болестта на Алцхаймер и подобряване на когнитивната способност.

4. Нигела или черен кимион

Шест марокански супер подправки, които ще подобрят здравето ви

В Мароко черният кимион често се появява като гарнираща съставка на хляба. Тези семенца се оценяват като мощно природно лекарство с привидно неограничено приложение. Ислямската традиция ги посочва като лек за всички болести, докато науката ги е показала, че са ефективни при лечението на широк списък от състояния, включително стомашни, чревни и менструални оплаквания; възпалителни и респираторни инфекции; вирусни и бактериални инфекции и много други. Нови изследвания показват, че семената на нигела също могат да бъдат полезни при лечението на автоимунни заболявания и рак.

5. Кимион

Кимионът се използва в голям брой марокански ястия, най-вече като подправка и за овкусяване на месо, но също така и за добавяне на вкус към сосове, зеленчуци, яйца и др., а приложенията й се простират и извън кухнята. Медицински погледнато, кимионът е много полезен за храносмилателния тракт - той може да подпомогне храносмилането, да облекчи разстроения стомах и да лекува диария. Може също така да повиши имунитета, да помогне да се отърве тялото от токсини и да помогне за борба с гъбични и бактериални инфекции. Когато се приема с кофеин, кимионът действа като отхрачващо средство. Той е богат на желязо, с високо съдържание на фибри и витамин С и съдържа важни минерали като фосфор и магнезий.

6. Лют червен пипер

Шест марокански супер подправки, които ще подобрят здравето ви

Любителите на пикантните храни могат да се радват - тази мароканска подправка може наистина да е добра за вас! Мароканските готвачи широко оценяват лютия пипер като подправка и често я използват. Науката показва, че тази подправка помага за увеличаване на кръвообращението, подпомага храносмилането и подпомага детоксикацията на тялото. Той може да помогне за борба с гъбични и бактериални инфекции, да намали възпалението и се смята, че е от полза при лечение на мигрена и главоболия. Той може да се прилага външно, за да спре кървенето и да облекчи болката и въпреки това, че е люто си може да успокои разстроен стомах, да облекчи болките в гърлото и да облекчи диарията.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати