Расгула - уникално вкусния индийски десерт

Расгула - уникално вкусния индийски десерт

Индийските десерти са изключително специфични и рецептата за Расгула не се различава. Представлява меки топки от извара, които са накиснати в охладен захарен сироп /виж галерията/. Той се топи в устата ви и създава невероятно сладко преживяване.

Десертът Расгула (Rasgulla) идва от Източна Индия, но това не пречи да си го приготвите вкъщи и да се насладите на едно кулинарно пътуване в нови и нестандартни вкусове.

Съставки:

8 и 1/2 ч.ч. пълномаслено мляко

2 до 3 с.л. лимонов сок

5 с.л. брашно

2 ч.ч. захар

4 ч.ч. вода

2 до 3 с.л. розова вода (или няколко нишки шафран)

Начин на приготвяне:

Подгответе съставките. Сложете млякото на котлона при средна температура. Разбърквайте го периодично, за да не загори. Когато заври, добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. Варете, докато изварата се отдели от млякото, и оставете десетина минути настрани. Изцедете добре през тензух и я измийте добре под течаща вода. Това ще премахне лимоновия сок.

Поставете продукта отново в тензух и оставете за около час да се изцеди. След това прехвърлете в купа и размесете. Продължете, докато стане абсолютно гладка консистенция. Тогава посипете брашното отгоре и размесете отново.

Когато сте готови, смесете захарта и водата в голяма тенджера и ги сложете на котлона. Докато захарният сироп заври, направете гладки топчета от тестото и внимателно ги добавете.

Най-добрият вариант е да ги приготвяте в тенджера под налягане. В такъв случай, след като добавите топчетата, сложете капака. След първото "изсвирване" варете още 10 минути.

Оставете Расгулите да изстинат напълно преди да ги докоснете. Те ще са се разширили до почти два пъти повече от първоначалния си размер и ще бъдат деликатни на допир, докато са горещи.

Когато са се охладили, изсипете розовата вода или сироп от шафран (направен чрез накисване на шафрановите нишки в малко топла вода) върху Расгула. Охладете за няколко часа, преди да сервирате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати