Как да приготвим перфектния Рибай стек
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим перфектния Рибай стек

Как да приготвим перфектния Рибай стек

рибай стек

Ако сте от онези хора, които не сте чували за Рибай стек, то няма страшно. В следващите редове ще ви се изясни и сме сигурни, че веднага ще го опитате.

Рибай стекът всъщност е говежда пържола, най-общо казано. Използват се говежди стекове от ребрата на животното. Може да познаете Рибай стека по вида - има мраморна шарка. Това е висококачествено и доста скъпо месо. За приготвянето на Рибай стек не са нужни много усилия, но все пак е хубаво да се знаят някои тънкости.

Нужно е да го запечете на скара или тиган. Ключовото за Рибай стека е обаче моментът на изпичането му. Има различни варианти на изпичане - леко суров или пък добре изпечен. Това зависи изцяло от личните ви предпочитания.

Но как да сготвим перфектния Рибай стек?

Преди да започнете да го готвите, го овкусете много добре. Направете го само със сол и пипер - нищо друго! Не забравяйте да го направите в момента, в който ще започнете да го приготвяте, а не преди това. За да го направите сочен и хубав, ви трябва скара - най-добре барбекю.

Необходими продукти:

Рибай стек

мазнина (най-добре олио)

черен пипер

чесън

лук

риган

перфектен рибай стек

Начин на приготвяне: Намажете добре стековете с всички подправки. Добре е те да са предварително стрити или намачкани в хаванче. След което обилно ги намажете по стековете. Загрейте добре скарата, на която ще печете месото, на силни градуси. Температурата при Рибай стека е от много важно значение. Леко намажете стековете с олио и втрийте и двете страни с подправките. Изпечете директно на силен огън за около 4-5 минути, като сменяте страните.

За да сте сигурни, особено ако ще правите тази рецепта за първи път, използвайте готварски термометър, за да се уверите, че сте достигнали желаната температура на месото. А тя трябва да е 50 градуса вътрешна температура - за средно изпичане. Ако все още не са готови, преместете ги на скарата, но не на директен огън. Затворете капака на грила и ги оставете за още минута или две, докато станат готови.

Поставете в чиния и сервирайте. Ще намерите аргументи за и против оставянето на пържолата да отпочине преди сервирането. Честно казано, докато поставите пържолата в чиния и я сервирате на гостите, вероятно е отпочинала точно толкова, колкото и трябва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати