Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Теорията на петте елемента в китайското готвене

Теорията на петте елемента в китайското готвене

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Теорията на петте елемента в китайското готвене

Китайците смятат, че сме заобиколени от пет енергийни полета или пет различни вида чи. Те също така се наричат пет елемента и играят важна роля във всички аспекти на китайската култура, включително начина, по който хората ядат. Тази теория гласи, че ако тези пет елемента бъдат променени или преместени, това може сериозно да засегне съдбата на човека.

Петте елемента също са известни като петте фази, петте движения, петте сили, петте процеса и петте планети. Ако концепцията за ин и ян е центърът на китайската култура, теорията за петте елемента трябва да се разглежда като крайъгълен камък.

Но какво точно са петте елемента на китайската кухня и как те играят роля в нея?

Китайска теория на петте елемента

Петте елемента са метал, дърво, вода, огън и земя. Китайците използват тази теория за много неща - от взаимодействието между вътрешните органи, до политиката и от китайската медицина до готвенето и храната.

Точно като намирането на перфектното равновесие между ин и ян, става въпрос за опита да намериш перфектния баланс между петте елемента.

Съществуват две основни взаимоотношения между тези елементи. Едното се нарича взаимно генериране, а другото се нарича взаимно преодоляване.

Примери за взаимно генериране:

Дървото прави огъня по-силен.

Металът подобрява качеството на водата.

Водата помага на дървото да расте.

Пример за взаимно преодоляване:

Земята може да спре водата.

Водата може да спре огъня.

Огънят може да се разтопи метала.

Металът може да среже дърво.

Петте елемента в китайската кухня

Китайските билкари и лечители смятат, че за правилното лечение на пациента трябва да сте запознати със състоянието на петте елемента в тялото му. Всеки недостатък или излишък от елемент може да доведе до заболяване.

Петте елемента представляват и нашите пет основни органи: бял дроб (метал), черен дроб (дърво), бъбрек (вода), сърце (огън) и далак (земя).

Петте елемента също представляват пет различни цвята: бял (метал), зелен (дърво), черен/син (вода), червен (огън) и жълт (земя). В китайската медицина и готварство се смята, че ако сте слаби или болни в определени части от тялото или органите си, трябва да консумирате определени цветове / елементи на храната, за да се чувствате по-добре и да подобрите своето здраве. Например, ако имате проблеми с бъбрека, трябва да ядете повече храна, която е черна или синя.

Червен/Огън/ Храна за сърцето

Теорията на петте елемента в китайското готвене

Китайците смятат, че консумирането на храна, която е червена на цвят, е добра за сърцето, тънките черва и мозъка. Храните, които попадат в тази категория, включват моркови, домати, сладки картофи, ягоди, чили, червен боб, червен пипер, годжи бери, ябълка, кафява захар и много други.

Зелен/Дърво/чернодробна храна

Теорията на петте елемента в китайското готвене

Ако консумирате зелено оцветена храна, това е добре за черния дроб, жлъчката, очите, мускулите и ставите. Списъкът на зелените храни може да е безкраен. Някои от основните съставки, използвани в китайската храна, са боб мунг, китайски праз, уасаби и всички зелени зеленчуци и плодове.

Жълт/Земя/Храна за далака

Теорията на петте елемента в китайското готвене

Според тази теория жълтата храна е добра за храносмилателната система и далака. Можете да ядете неща като сладка царевица, жълт сладък картоф, овес, тиква, жълт пипер, соя, яйчен жълтък, извара, джинджифил, портокал, лимон, ананас, папая, мед и др.

Бял/Метал/Белодробни храни

Теорията на петте елемента в китайското готвене

Ако ядете бяла на цвят храна, тя ще е от полза за белите дробове, дебелото черво, носа, дихателната система и кожата. Белите храни включват ориз и юфка, семена от лотос, лук, чесън, горчив пъпеш, зимен пъпеш, броколи, бамбукови филизи, мляко, тофу, соево мляко, азиатска круша, банан, бадеми и други.

Черен/вода/бъбречна храна

Теорията на петте елемента в китайското готвене

Черно-сините храни са добри за вашите бъбреци, кости, уши и репродуктивни органи. Черните или тъмносините храни не са толкова многобройни, но списъкът включва някои чудесни възможности. Потърсете водорасли, гъби шийтаке, патладжан, черен боб, стафиди, боровинки, черно грозде, черен сусам, черен оцет, чай, сос от сладък боб и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest