Вкусните тайни на червеното цвекло

Вкусните тайни на червеното цвекло

Вкусно червено цвекло

Ако не се притеснявате да експериментирате в кухнята и не сте любител на ястията с месо, то червеното цвекло е зелечук, който сме сигурни, че заслужава вашето внимание. Незнайно защо цвеклото не е особено популярно и не се консумира достатъчно, поне не у нас. А червеното цвекло, освен много вкусно, е много полезен зелечук. То помага на храносмилането и е предпочитан зеленчук за приготвянето на здравословни салати.

Затова ви предлагаме да ви разкрием няколко вкусни тайни на червеното цвекло:

Червеното цвекло съдържа антоцианин. Това е веществото, благодарение на което всъщност цвеклото има своя характерен червен цвят. Но плюс това антоцианинът има противоракови свойства.

Благодарение на това червеното цвекло може да помогне срещу различни заболявания, включително рак. Освен антоцианин, цвеклото има и бетаин. Това вещество пък е полезно за сърдечно-съдовата система.

Сок от червено цвекло

Цвеклото можете да се консумира сурово, варено, консервирано или като сок. Сокът от червено цвекло има свойството да прочиства пикочните пътища от токсини и бактерии. Помага в превенцията на атеросклероза, понижава кръвното налягане и повишава имунитета.

Традиционно цвеклото се консумира на салата, най-често сварено, в комбинация с други зеленчуци като картофи, краставици. Това е т. нар. салата винегрет, която руснаците приготвят по празниците. В тяхното меню много често присъства цвеклото.

Винегрет с червено цвекло

У нас ядем цвеклото обикновено на салата, в суров вариант, като добавяме други свежи зеленчуци - например, с моркови и зеле. Салата от цвекло, ябълки и сос е много здравословен вариант, ако искате да се храните и живеете така.

Червеното цвекло може да се консумира и като част от фреш или салата с моркови и краставици. Може да се приготви и на пара. Любимата рецепта с цвекло на д-р Емилова е за сезонна салата от сурово настъргано червено цвекло с една кисела ябълка и шепа рукола, овкусени с лимон, зехтин и чесън.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати