gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Внимание: Тези храни оцветяват зъбите

Внимание: Тези храни оцветяват зъбите

Внимание: Тези храни оцветяват зъбите

Цветът на зъбите обикновено играе важна роля за начина, по който другите ще ви възприемат. Поддържането на кристално бели зъби може да бъде трудно, особено когато много храни и напитки могат да ги оцветят.

Тази статия ще ви помогне да разберете кои храни и напитки да избягвате, или да намалите приема им до минимум, за да постигнете желаните резултати. Тези храни оцветяват зъбите:

1. Кафе и чай

Внимание: Тези храни оцветяват зъбите

Може да приемате сутрешното кафе само като нещо, което ви помага да се събудите по-бързо, но всъщност то оцветява зъбите ви. Кафето съдържа танин и киселина, които могат да оцветят, обезцветят и да увредят зъбите. Чаят също съдържа танин и изненадващо има по-лош ефект от кафето върху цвета на зъбите. Зеленият чай може да оцвети зъбите в сиво, а черният може в жълто.

2. Сода

Содата съдържа захар, която позволява на бактериите да живеят и да разградят зъбния емайл. Газираните напитки също съдържат киселини и могат да образуват кариеси. По-вероятно е напитките с по-тъмен цвят да причинят оцветяване на зъбите.

3. Вино

Внимание: Тези храни оцветяват зъбите

Подобно на кафето и чая, червеното вино съдържа танин, който може да оцвети зъбите. Червеното вино може да промени цвета на зъбите в различни нюанси на сивото, а бялото да потъмни съществуващите вече петна.

4. Десерти и сладкиши

Десертите и сладкишите са много вкусни, но те действително могат да бъдат причина за появата на кариеси. Захарите могат да се прикрепят към зъбите ви, като подхранват бактериите, които водят до разрушаване на зъбната повърхност и поява на тъмни петна.

5. Цитрусови плодове

Внимание: Тези храни оцветяват зъбите

Цитрусовите плодове съдържат киселина, която може да разруши емайла на зъбите. Въпреки че съдържат ценни хранителни вещества, цитрусовите плодове могат да бъдат отчасти виновни за пожълтяването на зъбите ви.

6. Горски плодове

Горските плодове са богати на здравословни антиоксиданти, но те определено могат да оцветят зъбите. Тяхната богата пигментация може да проникне в зъбите, като промени белия им цвят.

7. Оцветени храни

Ярко оцветените храни и напитки често оставят петна върху езика и устните. В крайна сметка, твърде честото им консумиране ще остави трайни петна върху зъбите ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати