Консервираните или замразени продукти са по-добри за мен?

Консервирани или замразени продукти

Здравословното хранене е важно за предотвратяване на незаразните заболявания. За съжаление, купуването на здравословна храна често се разглежда като лукс, тъй като пресни продукти, плодове с високо съдържание на антиоксиданти, храни, които са качествени протеинови източници, като например постно говеждо и морски дарове, могат да бъдат скъпи.

Има мит, че плодовете и зеленчуците, които се запазват чрез консервиране и замразяване, не са толкова здравословни, колкото свежите органични продукти.

Много хора не са осведомени за изключителната прясна продукция, закупена на органични пазари и качествени супермаркети. По-евтините, преработените меса и източниците на рафинирано нишесте често са по-достъпни и се използват допълнително, за да се храни цялото семейство на нисък бюджет.

Но консервираните или замразените продукти могат да бъдат част от здравословната диета, показват проучванията. Един анализ на учени от Държавния университет на Мичиган наскоро показа, че консерви и замразени плодове и зеленчуци са също толкова питателни и полезни, колкото свежите. Тези открития са публикувани в American Journal of Lifestyle Medicine.

Замразени плодове

В действителност това изследване установи, че нивото на витамините В, витамин Е и каротеноидите се увеличават в консервираните домати. Що се отнася до консервираните боб и бобови растения, влакното става по-разтворимо по време на процеса на консервиране, в сравнение с пресния боб.

Консервираната и замразена продукция може да се съхранява далеч по-дълго време от пресните продукти, което елиминира разхищаването на храна и пари. Цената на плодовете и зеленчуците извън сезона ще се колебае през годината, докато цената на замразените продукти ще остане най-вече стабилна. Също така можете да купувате в насипно състояние и да съхранявате тази продукция, която може да бъде по-евтина в дългосрочен план.

Изберете мъдро

Хората трябва да включват голямо разнообразие от зеленчуци, включително червени и оранжеви зеленчуци, бобови растения и нишестени зеленчуци в диетата си, за да получат оптимален набор от хранителни вещества. Уверете се, че купувате различни групи от тези зеленчуци. Пакет със смесени зеленчуци може да съдържа зелен фасул, моркови, броколи и карфиол, което е голямо разнообразие от зеленчуци, които да включите в храненето си.

Консервирани домати

Що се отнася до консервираните плодове и зеленчуци, трябва да мислите малко по-стратегически - тъй като някои сортове са смесени със сиропи и сосове с високо съдържание на захар и натрий.

Консервиран боб

Изводът е, че това често е по-благоприятен за бюджета вариант.

Ето няколко полезни съвета за здравословно хранене, съобразени с бюджета:

- Изплакнете консервираните плодове, зеленчуци и бобови растения, за да намалите съдържанието на захар и сол;

- Внимавайте за ниско натриеви или ниско солени сортове, ако можете да си го позволите;

Консервирани храни

- Използвайте консервирани домати като основа за сосове;

- Заменете нишестени, захарни десерти с консервиран плодов коктейл (изцедете и изплакнете, за да елиминирате захарния сироп, или купете сорт без добавена захар). Сервирайте с нискомаслено кисело мляко;

- Консервираните праскови и ананаси, сервирани с извара, са вкусни и предлагат фибри, витамини и протеини.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати