gotvach.bg»Статии»Диети»Всичко за цикличната кетогенна диета (CKD)

Всичко за цикличната кетогенна диета (CKD)

Цикличната кетогенна диета

Високовъглехидратната диета е от тези, с които бързо ще отслабнете. Бързо ще изгаряте мазнини, без да се отразява на ценната мускулна маса. Така че, не само ще отслабнете, но и ще поддържате тонуса на тялото.

Американските спортни диетолози по културизъм през 90-те години на миналия век започнаха първи тази диета. Спортистите, които се явявали по първенства, но са натрупали килограми, е трябвало бързо да ги претопят, като същевременно да запазят мускулната си маса и енергия за интензивното обучение. Така се появи диетата за редуване на въглехидратите или цикличната кетогенна диета (CKD).

Същност на високовъглехидратната диета

През първите 2 дни от диетата се намаляват количеството на въглехидратите във вашата диета до максимален минимум - хапвате главно протеиновите храни. След което подредете високовъглехидратния си ден почти без да обръщате внимание на протеините. Последният ден е с умерен прием на въглехидрати и протеини.

Дневната дажба на калорийната стойност е 1200-1800 ккл, а количеството мазнини 30-40 г и не се променят през цялата диета. Тази диета е от тези, при които трябва бързо да се загубят няколко килограма чрез редуване - зависи от вашето тегло, възраст и други индивидуални характеристики.

Как действа високовъглехидратнa диета?

Кетогенна диета

Въглехидратите са основното гориво на нашето тяло. За да се компенсира липсата им през нисковъглехидратните дни, тялото започва да изразходва мазнини и отслабвате интензивно. На третия ден от диетата, когато доставянето на въглехидрати е изчерпано, а мазнините бързо се топят, тялото се включва в авариен режим. При недостиг на енергия, тялото започва да изгаря мускулна тъкан.

За да избегнете това, в този момент пристъпвате към терапия с високо съдържание на въглехидрати, като същевременно поддържате същото калорично меню. В резултат процесът на изгаряне на излишната мазнина продължава, без да се засягат ценните мускулни клетки.

Четвъртият (умерен) ден от диетата е необходим, за да се възстанови напълно доставката на гликоген в черния дроб и мускулите.

Вземете калкулатор, кухненски и подови везни, таблица с калорийността на продуктите. Изчислете менюто си за следващите четири дни.

На първия и втория ден от диетата се разрешава да се консумират не повече от 1-2 г въглехидрати и 3 г белтъчини на 1 кг от вашето нормално тегло. Нормалното тегло може да бъде изчислено приблизително по формулата: височина в см минус 100.

Трети ден: до 4-5 г въглехидрати и 0.5-1 г протеини.

Четвърти ден: 1-1.5 г протеин, 3 г въглехидрати.

За 30-годишна жена, ако тя е с височина 160 см и тежи 65 кг – нормалното тегло - 60 кг. На ден с ниски въглехидрати тя може да си позволи 240 ккл въглехидрати, 720 ккл протеини и 270 ккл мазнини – общо дневни калории: 240+720+270 = 1230 ккл.

За 30-годишен мъж, висок 178 см и тежи 83 кг – нормално тегло - 78 кг. При нисък прием на въглехидрати той може да си позволи 312 ккл въглехидрати, 236 ккл протеини и 360 ккл мазнини. Общо дневни калории: 312+936+360=1608 ккл.

Сутринта на четвъртия ден от диетата е най-подходящ за тренировка.

Кои храни да откажете?

Забранени храни при циклична кетогенна диета

Продукти от рафинирано пшенично брашно, сладкиши (включително и захарни заместители), пълнозърнести житни растения, картофи, моркови, цвекло, банани, ананас, грозде, ябълка, диня, пъпеш, плодови сокове, храни от бързо хранене, мазни месни изделия, сол, алкохол.

На какви храни да наблегнете?

Позволени храни при циклична кетогенна диета

Хапвайте говеждо, пилешко, риба, нискомаслено сирене, кисело мляко, боб, краставици, домати, карфиол, зеле, тиквички, патладжани, репички, марули, спанак, аспержи, целина, зелен лук, яйца, гъби, чесън, покълнали семена, зехтин, вода.

Колко пъти на ден да се храните – пет хранения на ден с три основни ястия, плюс обяд и следобедна закуска.

Продължителност и резултат

Класическата версия на високовъглехидратната диета е четири дни. В продължение на четири дни се отнемат средно 1-1.5 кг наднормено тегло. Цикълът може да се повтори 2-3 пъти, за да се постигне нормално тегло.

Плюсове на високовъглехидратната диета

Позволява бързо да отслабнете, без да рухне тялото. Психологически лесно се преодолява: няма продукти забранени завинаги, запазва жизнеността и енергията за спорт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати