gotvach.bg»Статии»Диети»Най-подходящите храни преди тренировка

Най-подходящите храни преди тренировка

Хранене преди тренировка

Безспорно е, че тренировките са изключително важни, за да поддържаме тонус и да бъдем здрави. Ако искаме да имаме видим ефект обаче, диетата също е от голямо значение. С особено голяма сила това важи за храната, която консумираме преди тренировка. Какво обаче наистина трябва да ядете, преди да се запътите към залата или преди вечерния си крос? Вижте в следващите редове най-подходящите храни преди тренировка!

Преди тичане

Фреш с цвекло

Тук трябва да обърнете внимание на подходящите за стомаха ви храни. Някои предизвикват стомашни киселини, които пречат на качествената тренировка. Важно е да вземете под внимание и километрите, които планирате да изтичате. Ако планирате тичане от над 45 минути, трябва да приемете около 200 калории и 30 грама въглехидрати. Подходящите варианти: банан със супена лъжица фъстъчено масло; половин купа овесени ядки с мляко и чаша горски плодове; фреш с цвекло и плод по избор и 25 грама сурови ядки. Подходящ вариант е и мюсли с половин 250 грама кисело мляко. Сушените плодове са една от най-подходящите храни преди тренировка, но бъдете внимателни – преди тичане не яжте повече от 50 грама, защото са много калорична храна и високовъглехидратни.

Преди силови тренировки

Тук задължително е да включите храни, богати на протеини, като въглехидратите трябва да варират между 15-30 грама. Подходящи варианти – 250 грама пълномаслено кисело мляко с лъжица мед; сирене с малини; 2 варени яйца и пълнозърнест хляб; плодове с фъстъчено масло и сирене.

Преди йога

Тук трябва да сте особено внимателни, защото заради спецификите на йогата прекалено тежка храна ще ви направи мудни и ще намали гъвкавостта си, а има възможност и да раздразните сериозно стомаха си, причинявайки си подуване и газове. Наблегнете на леки и лесносмилаеми храни – чаша смути, например пудинг с чиа. Кремсупите също са много подходящи преди йога, както и пълнозърнестите закуски с ядки и сушени плодове. Не яжте 2 часа преди йога в никакъв случай.

Преди плуване

Фъстъчено масло

Това е дейност, която хаби изключително много енергия и натоварва цялото тяло. Затова 200 калории и бързи въглехидрати са най-подходящи храни преди тренировка. Приемайте ги около 2 часа преди тренировка. Фурми с фъстъчено масло; крекери с тахан и ягоди; сандвич с конфитюр и фъстъчено масло; оризовки със стафиди и тахан – всички тези опции са подходящи и полезни. Включете ги в своето хранене преди тренировка и няма да сбъркате.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати