Всичко за високовъглехидратната диета

храни с много въглехидрати

Самото име на диетата подсказва, че основните храни, които се консумират, са богати на въглехидрати.

Високовъглехидратната диета тонизира и зарежда тялото с енергия, популярна е сред почитателите на фитнеса като начин за натрупване на мускулна маса. При този режим на хранене мазнините са значително по-малко на фона на приеманите въглехидрати.

Сред продуктите, които трябва да преобладават в менюто ви, ако решите да правите високовъглехидратната диета са хлебните изделия, захарни и царевични продукти, ориз и неговите производни – елда, ечемик, пшеница, овесени ядки, грах, картофи. Мазнините могат да се консумират, но без да се прекалява. Добре е да добавяте и обилно количество зеленчуци към храненията.

Ако сте любители на ядките, може да си хапвате, но отделно от въглехидратните храни. Сушените и сладките плодове се консумират 15 минути след тренировка или сутрин, след като се събудите.

високовъглехидратни храни

Може да разделите дневната си доза храна по няколко начина, в зависимост от интензивността и целта на тренировките си:

Разделен тип – когато хапвате въглехидрати и белтъци отделно, ястията за деня могат да се разделят на 6-7 малки порции.

Смесен тип – разделяте на 4-5 средни порции.

Комбинират тип – характеризира и обединява горните два типа. При него идеалните порции са 5-6.

Високовъглехидратната диета и нейните режими на хранене съдействат за доброто усвояване на белтъка в организма, както за нивото на гликоза и инсулин в кръвта, които поддържат тялото енергизирано и спомагат за по-бързото възстановяване на разкъсаните мускулни тъкани, ако има такива.

Ястията, които приготвяте, следвайки тази диета, могат да се пекат, варят, задушават или варят на пара. Трябва да избягвате панирането и пърженето, тъй като това насища продуктите с мазнини и ги прави трудни за усвояване от организма. Плодовете се приемат сурови, а зеленчуците – сурови, варени на пара или задушени.

източници на въглехидрати

За да се отрази благоприятно на тялото ви, както физически, така и емоционално – да се чувствате заредени с енергия и да подобрите фигурата си, диетата трябва да се изпълнява правилно. Трябва да погледнете на диетата сериозно, да направите необходимия план и изчисления за всеки ден, да знаете кои продукти трябва да приемате и да го правите стриктно.

Високовъглехидратната диета позволява по-дълги тренировки – от час до час и половина, като разбира се, изисква и повече време за възстановяване след тях. Не забравяйте да правите и почивки между и по време на упражненията, особено ако сте още в началото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати