Хранене при омазнен черен дроб

Хранене при омазнен черен дроб

Какви са симптомите на омазнен черен дроб

Още в ранния стадий дори и след затлъстяването на черния дроб симптомите остават скрити, но може да ги познаете от тези белези:

лошо храносмилане, гадене, понякога дори повръщане. Обикновено това е съпроводено с чувство на тежест в десния горен квадрант. С времето може ежедневно да се появява чувство на умора и отпадналост. При някои хора също така може да се появи сърбеж по кожата, кожни петна и дори жълтеница. Незабавно трябва да се консултирате с лекар.

Домашни средства при омазнен черен дроб

Домашните средства помагат при чернодробна стеатоза, но не трябва да са приоритет - хубаво е да се посъветвате с лекар преди това.

Лечение на омазнен черен дроб

Хранене при омазнен черен дроб

То е дълго и изисква постоянство. Като за начало трябва да се отстранят факторите, които предизвикват затлъстяването. Започва се с диета, с която не трябва да допускате лекуващият се да консумира каквито и да е било мазни храни, независимо дали са месо, риба или млечни продукти. Изключени са също така и консервирани, пушени, пикантни, кисели, пържени храни, сладкиши, мазни кремове и алкохол.

При омазнен черен дроб може да се яде постна риба и месо, приготвени на пара, както и много плодове и зеленчуци в суров вид.

Препоръчано е да се консумира черен хляб, растителни масла, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и също така може да се яде по 1 яйце на ден, но не и повече.

Препоръчителни храни при омазнен черен дроб

Хранене при омазнен черен дроб

Лук и чесън - те съдържат големи количества сяра, която активизира секрецията на чернодробни ензими и подпомага детоксикацията на организма и черния дроб.

Яжте лимони - полезни са, защото алкализират средата в тялото. Това помага на черния дроб да работи по-добре и да детоксикира организма. Ако се притеснявате от агресивната лимонена киселина, опитайте да пиете вода с лимон всяка сутрин. И това е от значение за черния дроб, метаболизма, храносмилането.

Червено цвекло - има мощни детоксикиращи свойства. То спомага за извеждането на токсините от черния дроб и организма благодарение на бетаина в състава си.

Сменете захарта със стевия - не е задължително, но трябва да знаете, че захарта много натоварва черния дроб затова трябва да се намери алтернативен заместител.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати