Три от най-ефикасните диети за отслабване и добро здраве

Албена АсеноваАлбена АсеноваМастър Шеф
средиземноморската диета е сред най-ефикасните диети за отслабване

Неусетно зимата отмина, полека-лека хвърляме дебелите дрехи и о..ужас, качили сме неусетно някой друг килограм. А идва лятото, сезонът на разголените рамене, късите поли, панталонките и банските. Спешно се нуждаем от бързо сваляне на килограмите.

В борбата с излишните килограми освен тренировките и физическите упражнения важно място заема и хранителният режим. Но какъв режим или диета ще са най ефективни? В интернет пространството можем да открием нови и нови. Вижте кои са трите най-ефективни диети за отслабване:

1. Средиземноморска диета

Средиземноморската диета (наричана още Критска) е по-скоро режим на хранене, а не точно диета. Тя не залага на строги ограничения, а по-скоро насърчава да се наслаждаваш на храната и живота! Калорийният индекс на мазнини в нея е доста висок, но се дължи почти изцяло на зехтина. Тя нe e пpяĸo нacoчeнa ĸъм бързо cвaлянeтo нa ĸилoгpaми, а препоръчва консумацията на здpaвocлoвни пpoдyĸти, в ĸoитo oтcъcтвaт живoтинcĸи мaзнини, зaxap и ĸoнcepвaнти.

2. Флекситарианска диета

здравословно готвене и диета за отслабване

Това е режим създаден въз основа на вегетарианството. Флекситарианската диета включва консумацията основно на растителнателна храна и по-малко месо.

С тази диета могат да се свалят около 15-20 килограма за 6-12 месеца. Тя има за цел да накара хората да ядат по-малко месо и ги насърчава консумацията на свежи, натурални и сезонни храни. При нея обаче е необходим постоянен контрол на нивата на желязо, витамин B12 и омега-3 мастни киселини.

2. DASH диета

Това съкращение произлиза от Диетичен подход към регулирането на хипертония, тъй като първоначално DASH диетата е била насочена към хора, за които е необходимо намаляване на кръвното налягане и мазнините в кръвта. Смята се за универсална, добре балансирана и доста разнообразна диета. Състои се от 2 фази.

Фаза 1 е с продължителност 14 дни. Тя цели намаляваме приема на въглехидрати. Така се променя метаболизмът, тъй като се намалява производството на инсулин. През този период не трябва да се ядат плодове и сладкиши, а предимно месо с ниско съдържание на мазнини, много зеленчуци. През фаза 2 в менюто могат да се включат и пълнозърнести храни, плодове и картофи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати