Диетично комбиниране на месо с други храни

Комбиниране на месо

Храненето има свои правила и трябва да се съобразяваме с начина, по който комбинираме отделните продукти, за да не навредим на своята храносмилателната система.

Защо е важно правилно да съчетаваме храната? Бързата обработка на храната е благоприятна за храносмилането и здравето на цялото тяло. Когато се застои в стомаха, започва процес на гниене, съпроводен с отделяне на различни токсични вещества и това натравя организма отвътре. При трудните за усвояване храни, полезните вещества в тях остават неабсорбирани, защото са нужни различни стомашни сокове за обработката им. Затова трябва да се следват принципите на правилно комбиниране на ястията, които консумираме.

С какво се съчетава най-добре месото и кои храни не трябва да бъдат поднасяни с него?

Месото е основен източник на протеини. За разлика от растителните, които са леки, белтъчините от животински произход са киселинообразуващи. Обработването им отнема повече време и гният бързо. Когато попаднат в стомаха в тандем с неподходящи други продукти, предизвикват истински бедствия на чревния тракт.

Концентрираните животински белтъчини и скорбялните въглехидрати в продукти като ориза, хляба, картофите и спагетите не бива да се събират в едно меню. При скорбялата процесът на храносмилане започва още в устната кухина. Тогава се отделя алфа-амилазата. Тя е от ензимите, изискващи алкална среда. Като попадне в стомаха, задържа смилането на белтъчините.

Консумираната храна остава непреработена и ферментира. После настъпва процес на гниене. Наличните бактерии изяждат хранителните вещества и изхвърлят своите отпадъчни киселини в храносмилателната система. За съжаление, комбинацията на месо с ориз, картофи и хляб е една от основните в западния начин на хранене.

Месо с ориз

Неправилно е да се поднасят в едно ястие различни видове животински протеини. Разнородните по произход меса може да се ядат заедно, но не и с млякото, сиренето и яйцата.

Животинските протеини не е правилно да се приемат заедно с мазнини, тъй като те блокират секретите от стомаха и настъпва загниване на непреработеното месо. Тъй като мазнината е основата, с която се извършва топлинната обработка на месото, стремежът трябва да бъде към използване на минимални количества мазнина. Беконът и пържолите с тлъстини са неприемливи, независимо от вкусовите им качества.

Диетично е комбинирането на месо със зеленчуци. Характерно за тях е, че се съчетават добре с всички хранителни групи. Зеленчуците играят роля при смилането на месото, като осигуряват някои от ензимите и минералите за улесняване на процеса. Не трябва да се забравя фактът, че доматите са плод, затова пържолата с доматена салата няма да се отрази добре на храносмилането.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати