С люти чушлета на война с килограмите

Елиана ВасилеваЕлиана ВасилеваНовак / Автор
С люти чушлета на война с килограмите

Чили чушките се оказват ефективно средство за борба с наднормените килограми. Отслабващият им ефект се дължи на това, че те ни карат да се изпотяваме, засилват метаболизма и топят мазнините.

Горенето на калории се засилва от топлината, която ни облива при консумирането на чили чушлета. Тя на практика "окислява" цели слоеве мастни натрупвания.

Друг е въпросът обаче колко хора са в състояние да пъхнат в устата си толкова люта чушка, каквато е чилито - най-лютата чушка в света.

Спокойно! Има и друг начин. Учените са открили, че основната съставка на чили чушкта, капсаицинът, се съдържа и в някои нелютиви разновидности на чушлетата.

Специалистите от Университета в Калифорния смятат, че лютите чушки могат да бъдат успешно прилагани към диетите на хора, които имат потребност да отслабнат.

С люти чушлета на война с килограмите

Учени от Университета в Тексас пък се опитват да разработят болкоуспокояващи на базата на чушлетата, които да пресичат болката още в зародиш. На места по тялото, в които хората изпитват болка, те открили подобна на капсаицина субстанция.

Капсаицинът създава горящото усещане, като се свързва с рецепторите в клетките на тялото. По същата схема при рана или друга болка в организма се отделят подобни субстанции - мастни киселини, които предизвикват усещането за болезненост чрез рецепторите.

Ако производството им се блокира, хроничната болка ще бъде спряна, сигурни са учените. Целта им е да създадат нов клас болкоуспокояващи, които да заменят морфина и аспирина.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати