8 предимства на нисковъглехидратната диета

нисковъглехидратна диета

Известна със своята ефективност в борбата с килограмите, нисковъглехидратната диета се фокусира над приема на храни, богати на мазнини и протеини, ограничавайки въглехидратите. Нека разгледаме по-подробно ползите на нисковъглехидратната диета и причините тя да бъде толкова ефективна.

1. Бързо сваляне на килограми

Благодарение на ниското съдържание на въглехидрати, диетата съдейства за бързото сваляне на килограми, защото засища глада. Няма нужда да броите калориите. Много хора успяват да отслабнат именно с такава диета, макар преди това да са опитали редица други начини. Това се случва заради намаляването нивата на гликоген, отговорен за производството на инсулин, който от своя страна съдейства за натрупването на мазнини.

2. Подобрява когнитивната функционалност

Повечето хора премахват мазнините от менюто си, защото ги заместват с въглехидрати. В това число влизат и здравословните, които подпомагат правилното функциониране на мозъка, регулират действието на хормоните и влияят на настроението. Захарта е пристрастяваща и макар да успее да ви зареди с енергия, това бързо ще отшуми и ще се почувствате по-уморени и отпреди. Нисковъглехидратната диета насърчава приема на полезни мазнини и съдейства за по-добра когнитивна функционалност.

отслабване с нисковъглехидратна диета

3. Намалява риска от развитие на метаболитен синдром и сърдечни заболявания

Проучване установява, че нисковъглехидратните диети крият по-малък риск от отключване на метаболитен синдром. Те намаляват и нивата на лошия холестерол в сравнение с диетите с ниско съдържание на мазнини.

4. Понижава риска от развитие на диабет от 2-ри тип

Много изследвания показват, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати е естествено лекарство за диабет и успешна профилактика на пациентите с диабет от 1-ви и 2-ри тип. Освен това, този хранителен режим има способността да контролира нивата на кръвното налягане и секрецията на инсулин.

5. Помага в борбата с рака

Доказано е, че въглехидратите допринасят за натрупването на свободните радикали и за захранването на раковите клетки. Тъй като нисковъглехидратната диета ограничава техния прием, тя действа като естествено лекарство срещу рака, подсилва имунитета и намалява оксидативния стрес.

кето диета

6. Намалява усещането за глад

Кето диетата набляга на здравословните мазнини, което напълно удовлетворява организма и намалява усещането за глад. Организмът е сит по-дълго време, което впоследствие се отразява и на фигурата.

7. Насърчава доброто храносмилане

Намаляването на захарта е свързано с по-лесното храносмилане. При диетата с ниско съдържание на въглехидрати се набляга на храни, които насърчават изгарянето на мазнини, подпомагат правилното храносмилане и балансират организма.

8. Контролира хормоните

И не само тези, отговорни за апетита, а и всички останали, включително тези, влияещи върху настроението и психиката. Доказано е, че диетата внася баланс между тях и намалява значително депресивните състояния.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати