Диета срещу грип

Диета срещу грип

Грипът поразява голямо число хора по време на епидемиите всяка година. Борбата срещу усложненията му се води отдавна, но все още не е намерен ефикасен начин да се предотврати засягането на органи и системи с дълготраен ефект, а понякога и смъртен изход.

Неочаквано екип учени от университета Йейл стига до интересно заключение в резултат на опити с мишки. Изводът е, че кетогенните диети, съставени от храни, съдържащи повече мазнини, и отказ от въглехидрати, е в състояние да защитава организма срещу грипните вируси.

Как достига до това заключение екипът на Йелския университет?

По пътя на експерименти е установено, че храненето на опитните екземпляри с кето храни увеличава количеството клетки на имунната система, които пазят тялото от инфекции при грип.

Известно е, че при кето диета тялото гори мазнини, за да ги преобразува в енергия, която е необходима за жизнените процеси. Това предизвиква загуба на телесна маса. Хората получават симптоми, наподобяващи грип, и затова ги наричат кето грипоподобни заради процеса на адаптация на организма към ниско ниво на въглехидрати. Кето диетата влияе благоприятно на сърдечното здраве и на нивата на кръвна захар.

Учените от Йейл обаче откриват и че този тип хранене намалява възпалителния процес при мишки с подагра. Възпаленията са характерни както за подаграта, така и за грипа и това ги навежда на мисълта, че диетата ще действа по същия начин и при грипни състояния.

Кето диетата е най-добрата срещу грип

За да проверят тази хипотеза, те подлагат опитни мишки на кетогенно хранене, а после ги заразяват с грип тип А, който е най-опасен. Заразяват и друга група мишки със същия вирус, без да са подлагани на този диетичен режим. След 4 дни всички мишки, които са били на обща храна, умират. При тези на кето диета оцеляват половината. Освен това тези, които са били на диетично хранене, не отслабват, което е характерно за грипните състояния.

При изследванията на мишките става ясно, че броят на Т-клетките, от които зависи имунният отговор на тялото при инфекции, се е увеличил. Това дава резултат при значителен процент от тях.

Учените си дават сметка, че метаболитните процеси при хората и при мишките са различни, но надеждата е, че и човекът ще получи същата защита, ако е на кето диета.

Експериментът показва, че предположението за връзка между храненето и имунната система е вярно. Всички знаят, че витамин С засилва имунитета. Сега става ясно, че и кето диетата може да подобри имунния отговор и това трябва да се има предвид в борбата с инфекциите и когато търсите диета при грип.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати