Периодичното гладуване – сигурен начин за загуба на мазнини

отслабване с фастинг

Има много различни начини да отслабнем. Едни избират строго ограничаващи диети, които водят до бързи резултати, но пък не са добър избор в дългосрочен план.

Други решават да изключат цели хранителни групи от менюто си, най-често – въглехидрати. Те обаче също са важна част от всяка здравословна диета. Един от набиращите през последните години режими на хранене обаче е така нареченият фастинг, който представлява периодично гладуване.

В дългосрочен план той е подходящ, защото не изключва нито една хранителна група, която е важна за здравето ни, но пък успешно помага за нормализиране на хормоните и намаляването на приема на храна, а с това – и на калориите. За него има няколко метода, всеки от които е подходящ.

Първият – методът 16:8. Той представлява 16-часово гладуване и 8-часов прозорец, в който се храним нормално. Другият – един или два 24-часови прозореца на гладуване, а последният – диетата 5:2. При нея в два дни от седмицата се приемат само 500 калории, а през останалите дни се храните нормално.

И трите метода действат, защото променят важни процеси в тялото ни, които подпомагат загубата на мазнини. Гладуването намалява нивата на инсулин драстично, което стимулира горенето на мазнини.

Хормонът на растежа пък се увеличава, което подпомага трупането на мускулната маса. Едновременно с това, нервната ни система отделя норепинефрин, което разгражда мастните депа в тялото ни.

периодично гладуване

Този диетичен метод е успешен и защото лесно намалява количеството на приетата храна, а с това и калориите. Гладуването два дни в седмицата, както и консумацията на 500 калории дневно за два дни лесно води до калориен дефицит от 1500 – 4000 калории на седмица, в зависимост от индивидуалните ни нужди от енергия.

Това пък води до твърда загуба на килограми. Някои хора смятат, че чрез фастинг е по-лесно да се поддържа здравословен начин на хранене. И е логично – вместо ежедневно пресмятане на калории и измисляне на разнообразни менюта поне 3 пъти дневно, тази дейност е ограничена в определени прозорци, в които се храним. През тях така или иначе не можем да приемем повече от 2 основни хранения, макар и по-богати на калории.

При фастинга не бива да правите компромис с качеството на храната. Не бива да се опитвате да наваксате калориите, които не сте приели, нито пък можете да се храните абсолютно безконтролно. Ако искате да проработи, важно е да спазвате този режим поне месец, за да видите как се чувства тялото ви на него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати