Диета с ограничение на сол

Диета с ограничение на сол

Солта е важен минерал, който изпълнява много функции в тялото. Естествено тя се намира в много храни, сред които яйцата и зеленчуците. Тя е и основен компонент в трапезната сол, която всички използваме ежедневно.

И докато безспорните ползи на този минерал върху здравето са факт, ограничаването на солта в диетата се налага при няколко обстоятелства. Хранителен режим с намален прием на сол се предписва при различни здравословни състояния, сред които сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и бъбречни заболявания.

Истината е, че сол има в повечето храни, които ядем – плодове, зеленчуци, млечни храни, макар и в много по-ниски количества. Най-концентрирани са нивата в пакетираните храни като чипс и бърза храна, където тя се добавя в огромни количества, за да подсили вкуса.

Друг фактор, който допринася за увеличен прием на сол е овкусяването на домашно приготвена храна. Диетата с намален прием на сол ограничава именно тези продукти, като целта е да се приемат по-малко от 2-3 грама дневно.

За да добиете по-ясна представа – в чаена лъжичка сол се съдържат около 2. 3 грама сол.

Спиране на солта

Диетата с ограничен прием на сол се препоръчва най-вече при хора с бъбречни заболявания. Когато този чифтен орган страда, тялото не може да изхвърля излишните количества сол от тялото. Когато те станат прекалено големи, налягането в кръвта се увеличава, което допълнително вреди на бъбреците.

Намаляване на солта се препоръчва и за страдащите от хипертония. Доказано е, че този минерал е свързан със значително увеличаване на нивата на кръвното налягане.

Ползите от подобен начин на хранене са много. Освен че намалява нивата на кръвното налягане и намалява риска от бъбречни заболявания, днес се смята, че намаленият прием на сол може да намали риска от някои видове рак, сред които рак на стомаха. Доказано е, че намаленият прием на този минерал намалява риска от развитие на диабет, както и на очни болести.

Как да спазвате диета с намален прием на сол?

Подправки вместо сол

Ще е необходимо да направите някои промени в диетата си, които изцяло да изключат пакетираните продукти и консумацията в заведения за бързо хранене.

От режима трябва да бъдат изключени и колбасите, повечето сосове, туршиите.

У дома – вместо да овкусявате приготвената храна със сол, изберете други подправки, които ще дадат нужния аромат на ястието ви.

Основа на подобна диета са свежите плодове и зеленчуци, ядките, варивата, пълнозърнестите продукти, месото, яйцата. Млечните продукти също съдържат сол, така че трябва да се консумират с повишено внимание.

А за да сте наясно колко точно сол приемате дневно, трябва да четете етикетите и да изчислявате сами.

В случай че изключите вредните храни от диетата си обаче, подобна математика няма да ви бъде необходима.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати