Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диетично хранене при гастрит

Диетично хранене при гастрит

Диетично хранене при гастрит

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, което може да се предизвика от различни причини - бързо ядене, приемане на трудно смилаеми и дразнещи храни, някои подправки, солени консервирани храни като туршии или лютиви чушки, лекарства, газирани напитки и др.

Човек в съвременния ритъм на живот рядко мисли за правилното хранене. Той често приема храна само когато е възможно да отдели една минута или ако стомахът започне да го боли, изисквайки доза храна.

Стомахът е най-уязвимият орган на храносмилателната система, защото той сам изпълнява три важни етапа на храносмилането: механично смесване на храна, химическото му разпадане, усвояване на хранителни вещества.

Има много варианти за диетично хранене.

При проблеми със стомаха и при гастрит има няколко принципа.

- Да се очисти стомахът от дразнещата стомаха храна чрез промивка или чрез даване на очистително;

- Да се даде пълен покой на болния орган, като се остави стомахът празен за ден-два;

- Да се приемат храни, които не дразнят стомаха по химичен или механичен начин, за 2-3 седмици;

- Приемане на храни, богати на витамини - плодови или зеленчукови сокове.

Разрешени и препоръчителни храни и напитки при гастрит

Плодови пюрета, сок от ябълки, отвара от лайка, прясно мляко, млечни кремове, цитруси, грозде, месни бульони, нетлъсти риби, юфка, макарони и др.

Храни, които не се препоръчват при гастрит

Газирани напитки, кисели храни, лук, пържени храни, месни консерви, солени риби, концентрирани захарни изделия, пресен мек хляб и др.

Болният от гастрит трябва да се храни по малко, но често да пие леко затоплена минерална вода и да приема супи, желета и сокове.

Храната трябва да бъде или варена, или задушена, в никакъв случай не пържена. В допълнение, тя трябва да се пюрира и задушава, а ястията трябва да се сервират в топла форма, не по-висока от 40 ℃.

Курсът на терапевтичната диета при гастрит не само нормализира процеса на храносмилане, но също така помага да се справите с излишното тегло. Освен това диетичната храна при гастрит помага за преодоляване на алергичните реакции и добре укрепва имунната система.

Примерно меню при гастрит за 7 дни

Порциите не трябва да надвишават 250 г.

1 ден

Юфката е препоръчителна при гастрит
Снимка: Илиана Първанова

Плодово желе;

Млечна овесена супа;

Месен пудинг, пюре от зелен грах, ябълково желе;

Паста с пюре от месо, отвара от малини;

Обезмаслена сметана.

2 ден

Чай, краве масло, извара, бисквита;

Мляко с грис, плодов сок;

Пилешка супа с ориз, пюре от картофи, сухар или препечен хляб, плодов сок;

Пюре от ябълки, прясно мляко;

Котлети на пара, каша от елда, малинов сироп.

3 ден

Диетично хранене при гастрит

Прясно мляко, рохко яйце, масло, бисквита;

Малеби с малинов сироп;

Телешки бульон с грис, телешко месо със сос бешамел, бял хляб, желе;

Каша от грис, чай с мляко;

Варени картофи с масло, прясно мляко, плодов сок.

4 ден

Млечна оризова каша, какао;

Пюре от ябълки, рохко яйце;

Рибни кюфтета на пара, картофено пюре и моркови, овесени ядки с мляко, чай;

Мързеливи кнедли, чай;

Пудинг от елда с претрита извара, малинов бульон.

5 ден

Пюре от зелен грах при гастрит
Снимка: Yordanka Kovacheva

Прясно мляко, краве масло, пчелен мед, бисквити;

Ягодов кисел;

Млечна овесена супа, месен пудинг, пюре от зелен грах;

Мляко с ориз, плодов сок;

Пилешки бульон, юфка със сирене, плодов сок.

6 ден

Чай от липов цвят, прясно сирене, рохко яйце, сухар;

Млечна баница, плодов сок;

Зеленчукова кремсупа, телешко месо или риба на скара, варени картофи;

Млечен крем, плодов сок;

Варени картофи с масло, прясно мляко, плодов сок.

Диетично хранене при гастрит

7 ден

Овесена каша, омлет, чай;

Малиново малеби;

Млечно оризова супа, пудинг от месо, реване, бял хляб, плодов сок;

Пастет, бял хляб, прясно мляко;

Пилешки бульон, ориз, пилаф, бяло месо, плодов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest