gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранителен режим, богат на въглехидрати

Хранителен режим, богат на въглехидрати

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
524918312394
Хранителен режим, богат на въглехидрати

Въглехидратите са широко разпространени в растителното царство. Постъпват в храната ни като полизахариди, дизахариди и монозахариди. Най важният въглехидрат е гликозата.

В различните плодове като грозде, круши, ябълки, смокини и други въглехидратите се намират под формата на монозахариди.

При въглехидратен режим дневната хранителна дажба трябва да съдържа до 550-600 г въглехидрати. По-голямо количество от посоченото не е особено полезно, тъй като предизвиква натрупване на мазнини в организма. Въглехидратите трябва да бъдат правилно разпределени в дневния хранителен режим.

Простите въглехидрати включват въглехидрати, които се намират в млякото; плодове и сладкиши - моно- и олигозахариди.

Сложните въглехидрати са съединения като нишесте, гликоген и целулоза. Те се намират в зърнени култури, царевица, картофи и животински клетки. Продукти, съдържащи сложни въглехидрати, тялото разгражда до монозахариди (глюкоза), които се доставят чрез кръвта за подхранване на клетките.

При увеличаване количеството на въглехидратите необходимо е с храната да се приема и по-голямо количество витамин В1, тъй като в противен случай не може да стане изгарянето на въглехидратите до въглероден двуокис и вода.

При съставяне на въглехидратен режим се използват пчелен мед, захар, сладки плодове и зеленчуци, хляб и тестени изделия.

Болните трябва да приемат сладки компоти, сиропи, кисели, чай, глюкоза, захарна вода с лимон.

Увеличеното даване на въглехидрати при редица заболявания играе важна роля за ускоряване на оздравителния процес.

Основното, което различава сложните въглехидрати от простите, е по-бавното усвояване от организма.

В допълнение, те не провокират резки колебания на инсулина, така че дори да ги консумирате в големи количества, те няма да се превърнат в мазнини. В диетата е необходимо да се спазва съотношението на бързо и бавно смилаемите въглехидрати.

Първите са добри, когато трябва бързо да получите определено количество енергия, предназначена за извършване на конкретна работа.

Що се отнася до бързите въглехидрати, вместо торти и сладкиши яжте по-добре един банан, няколко фурми, стафиди или лъжица елда или липов мед.

По принцип е желателно въглехидратни продукти да се изключат от диетата, тъй като те не носят никаква полза в себе си, а напротив - водят до допълнително изчерпване на организма и поява на заболявания.

Трябва да се помни, че въглехидратите, които са били изядени за закуска, ще донесат повече ползи за организма. Препоръчва се да се използват протеини за обяд или вечеря.

Един от добре познатите и достъпни източници на сложни въглехидрати са храни, съдържащи фибри, груби фибри и нишесте. Списък с храните с фибри трябва да включва зърнени храни, зеленолистни зеленчуци, ядки.

Човешкото тяло се нуждае не само от протеини и мазнини, но и въглехидрати. Тези вещества осигуряват на нашия мозък, нервна система и органи жизненоважна енергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати