Психология на хладилника или трикове за вталяване

хладилник

Известният американски учен Брайън Уонсинк твърди, че е достатъчно да внесете в живота си няколко елементарни промени, и в резултат ще ядете по-малко, затова пък по-здравословно.

Според статистиката съществуват доста причини освен глада, заради които човек протяга ръка към яденето – скука, по навик, за компания, да отпразнува нещо или само защото яденето е ухаело добре.

Първият съвет на учения е да изнесете телевизора от кухнята. Според него телевизорът превръща кухнята в истински капан, тъй като човек не може да контролира количеството погълната храна, докато е концентриран върху нещо друго.

Лошо влияние на талията оказва и киното, тъй като преди филма обикновено хората хапват само защото има щандове с храна, а вътре задължително се тъпчат с пуканки. Когато отивате на кино, гледайте комедии.

дебел и слаб

Според проучвания на учения хората, които гледат тъжни филми в киното, се тъпчат с храна и след като излязат от салона. Когато гледат комедии, им е достатъчно и само количеството пуканки, погълнати по време на филма.

Сред съветите на учения е и да се крие храната далече от погледа. Над 20 процента от хората ядат нещо само защото то е на масата. Ако кутията с бонбони не е по средата на масата, няма шанс да се опразни бързо.

Много домакини обичат в средата на масата да поставят красива купа, пълна с бонбони или бисквити. Но така всички членове на семейството, и особено децата, са изправени пред непрекъснато изкушение.

Психология на хладилника или трикове за вталяване

Уонсинк съветва да не се яде в кухнята, а ако има възможност – в столовата или в хола. Причината – наоколо няма достатъчно храна, към която да протегнете ръка и да я вземете, за да си доядете.

Съхранявайте продуктите и ястията в специални кутии. Моментът е психологически – за да се стигне до храната, трябва да се отвори кутията, а това подсъзнателно ни кара да отложим момента.

Ученият смята, че не трябва да се сервира от едно голямо блюдо и да се разпределя по чинии едва на масата. Така всеки остава с впечатлението, че от общото е получил една малка част и затова е нормално да поиска още.

Най-калоричните храни скривайте от самите себе си навътре в хладилника. Не че ще забравите къде сте ги сложили, но щом отворите вратата на хладилника, те няма да ви се набиват на очи.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати