Да разграничим глада от апетита!

Лакомия

Докато човек не се научи, че гладът и обикновения апетит не са едно и също нещо, борбата с излишните килограми ще е ожесточена и продължителна. Каквито и диети да спазвате трябва да знаете какво усещане ви обладава в конкретния момент – дали стомахът ви стърже и подава сигнал, че наистина има нужда от храна или просто мисълта за забранените храни ви обсебва и обостря откровена лакомия.

Глад

Сигналът, че организмът ви е гладен идва, когато тялото ви е изчерпало запасите си и най-вече тези от захар. Вашата физика откровено ви напомня, че се нуждае от източник на енергия и по-конкретно храна. Колкото и да се внушава, че гладът отшумява с чаша вода, това не граничи с истината. Водата не е в състояние да засищва.

Апетит

Отслабване

Вечният враг на глада – апетитът, е най-големият злосторник на тялото, което трябва да отслабне. Истината е, че апетитът е вид глад под формата на психологическо усещане, което прераства и във физическо. Изразява се в почти непреодолимото желание и нужда да ядем. По време на самото хранене настървената лакомия постепенно намалява. Лошото е, че апетитът се появява често дори и когато не сме гладни. Достатъчно ни е например вида на неустоим шоколадов сладкиш, за да възбудим желанието си да изядем конкретната храна.

Нахранване

Чувството, че сме нахранени се появява, когато усещането за пълен корем е на лице. Тогава организмът е получил необходимо му количество храна, достатъчно да го зареди с енергия. Когато сме заситени чувството на глад изчезва и човек престава да яде. Лошата новина тук е, че само след половин час може да се изправим отново срещу неприятния апетит.

Засищане

Наясно ли сте какво точно представлява чувството на засищане? То настъпва, когато организмът е нахранен и трае до изчерпване на резервите, след което натъпва поредното усещане за глад. Има хранителни продукти, плодове, зеленчуци, които засищат доста добре, но за сравнително кратко време. Скоро след като са погълнати отново ни обвзема чувството на глад.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати