Що е то протеинов глад?

Що е то протеинов глад?

По своята същност протеиновият глад е вид диета, която за много хора е по-бърза и лесна. Това схващане за този тип диета е така, защото не е необходимо да се ограничава количеството храна, а по-скоро видовете храни, които приемаме.

Това съвсем не е така. Протеиновият глад или протеиновата диета е тежка през първите четити до шест дни (в зависимост от хранителите навици на този, който я прилага), защото диетата предполага гладуване именно през тези дни. Целта на това гладуване е тялото да се адаптира към настоящия режим.

Храните, от които трябва да се откажем през този период на гладуването са:

- наденици и колбаси;

- месо и риба;

- мляко и млечни продукти;

- сметана (от всякакъв тип) и извара.

Главната идея е организмът да започне да приема протеините, които да са набавени от растителните култури, а не от животинските продукти. За разлика от животинските продукти, които натоварват бъбреците и черния дроб, растителните протеини са щадящи организма. Под растителни протеини можем да разбираме:

- бобови растения и култури;

- зърнени храни;

- соя и водорасли;

- семена и ядки.

Соята е позволена по време на протеиновия глад

От друга страна при някои хора може да има протеинов дефицит, което може да се породи както от протеиновото гладуване, така и при липсата на диети или хранителни режими. Можете да разберете дали имате протеинов дефицит, ако имате някои от следните симптоми:

- болки в стомаха и червата;

- гадене или диария;

- подуване на крайниците;

- бавно зарастване на раните или косопад;

- бърза загуба на тегло (при липса на диета);

- отслабване на имунната система.

Във всеки случай недостигът на белтъчини (протеини), както и на което и да е от останалите жизненоважни вещества, се превръща в проблем, на който нашият мозък реагира изпращайки ни различни сигнали. На тези сигнали трябва да се обърне внимание и да се вземат мерки за справянето с проблема.

Протеините, набавени от растителните продукти, са по-бедни на белтъчини в сравнение с месото, което означава, че ние лишаваме организма си от важни за него вещества (на база количеството протеин в животинските и растителните продукти).

Препоръчва се при избор на диета от какъвто и да е тип, да се обърне сериозно внимание на заболяванията, ако има такива, както и на нуждите на организма, за да не се достигне до неприятни обстоятелства. Най-добрият вариант е консултация с професионалист, а именно диетолог, който да ви насочи към най-подходящата за вас диета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати