Кето грип

Кето грип
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
13.00 лв.
10.40 лв.
Виж ››

Кето диетата е един от най-популярните начини за отслабване, а много хора твърдят, че определено подобрява и здравословното им състояние. Същността на кето диетата се изразява в много ниския прием на въглехидрати (под 50 г на ден), умерен прием на белтъчини и по-обилния прием на мазнини. Споровете за полезността на такъв тип диета все още продължават и специалистите нямат единно становище по въпроса.

Освен своите доказани ползи кето диетата има и някои недотам приятни странични реакции, една от които е така нареченият кето грип. Той се появява в началото на диетата, особено при хора, които преди това са консумирали големи количества въглехидрати и рязко преминат към нисковъглехидратния режим.

Симптомите на кето грипа са подобни на тези при заболяванията от грипните вируси, откъдето идва и името му. Те са предизвикани от усилията на тялото да се приспособи към новия начин на хранене. При намаляване на приема на въглехидрати тялото започва да черпи енергия от изгарянето на кетони вместо от глюкоза. Кетоните са сложен метаболитен продукт на разграждането на мазнините и при кето диетата са основният източник на енергия.

Складирането на запаси от мазнини от тялото се извършва, когато в него има достатъчно количество глюкоза, като резервен вариант при евентуални периоди на глад. Когато умишлено в тялото не се въвеждат въглехидрати или гладува, то преминават на към изгарянето на мазнини за енергия и този процес се нарича кетоза.

Кетоза и кето грип

Шоковото преминаване в състояние на кетоза всъщност предизвиква кето грипа и е част от адаптацията на тялото към новия модел на хранене. Състоянието е подобно на това при спиране на кофеина или цигарите. Какви са неговите симптоми?

Симптоми на кето грип

- главоболие, мозъчна мъгла;

- раздразнителност, лоша концентрация;

- слабост, замайване;

- мускулни болки, спазми, крампи;

- лош вкус, болки в корема, гадене, повръщане, запек или диария;

- трудно заспиване;

- повишен глад за захар.

Кето грип

Тези симптоми може да варират - от тежки, до пълното им отсъствие. Всичко зависи от досегашния начин на хранене, от плавния или рязък преход към кето хранене, от здравословното състояние на индивида. Обикновено продължават до една седмица, но в редки случаи е възможно да се задържат и за по-дълго.

За по-леко протичане на кето грипа се препоръчва прием на голямо количество вода и достатъчно електролити (магнезий, желязо, цинк, манган, мед, натрий, калий, калций) от добавки или естествени източници. Количеството приемана вода трябва да е по 30 мл / кг телесно тегло на ден, полюс по още 1 литър при активна физическа дейност.

Други препоръки са консумацията на повече мазнини, за да може да се ускори процесът на преминаване към кетоза и лекото увеличаване на приема на въглехидрати, докато тялото се настрои. Но най-важни за лекото протичане на кето грипа са плавното преминаване към кето диетата, добрият сън и добрата физическа активност.

Ето нашите предложения за кето рецепти и кето десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати