Как да ядем малко и да сме сити

Как да ядем малко и да сме сити

Британските диетолози смятат, че за да не сме гладни, не е нужно постоянно да ядем. Ако подбираме правилно храната си, можем да преборим глада, без да трупаме излишни килограми, само трябва да спазваме опрделени правила.

Плодовете и зеленчуците е препоръчително да се ядат в началото на храненето. Те съдържат голямо количество вода, целулоза и въздух и няма да навредят на фигурата. В ябълките например има 25 процента въздух, много целулоза и при смилането им се отделя хормона GLP-1, който дава сигнал на мозъка, че стомахът е пълен. Като залъжем така глада, после ще ядем по-малко.

Препоръчва се да ядем, когато сме сами, защото така се засищаме с по-малко количество храна и не ни се лепят излишни килограми. Телевизията е враг на правилното хранене. Без да усетим, можем да погълнем количество храна, което ни е абсолютно излишно. Изследванията показват, че пред телевизора или в компания изяждаме със 70 процента повече.

Яжте храни, съдържащи голямо количество белтъчини. Тези храни най-добре засищат организма в сравнение с другите, съдържащи въглехидрати и мазнини.

Много важни са течностите. Пиенето на много вода е задължително. Хубаво е да се пие чай без захар и други напитки с малко количество подсладители. Течностите помагат да преборим чувсвото на глад и не трупат излишни калории.

Никога не преяждайте. Забравете нравоученията, че не трябва нищо да остава в чинията. Този навик няма да се отрази добре на талията ви. Яжте само докато се наситите и после спрете.

Интересно е, че излишните килограми влияят на чувството за засищане. В организма на по-пълните хора се понижава производството на хормона на засищането PYY. Като резултат се притъпявя чувството за удоволствие от храненето и човек се нахвърля на по-мазна и по-сладка храна, за да може да си достави приятни усещания при хранене.

Човек се ражда с вродени биологически сигнали, контролиращи процеса на засищане. Тяхната чувствителност се понижава при достигане на тригодишна възраст. Най-често за това допринасят и родителите, които спазват правилото, че всичко от чинията трябва да се изяде.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ева
ева
28.09.2014 14:41
от сега нататък така ще правя , благодаря за съвета
1
2
acho
acho
19.03.2013 15:49
Ми добрееееее
2
1