Gotvach.bg»Статии»Диети»Елдата е царицата на отслабването

Елдата е царицата на отслабването

AdminAdmin
Администратор
95442k
Елдата е царицата на отслабването

В сравнение с останалите зърнени култури и картофите елдата е най-бедна на съдържание на въглехидрати. Именно затова се счита за подходяща храна за диабетици и хора с наднормено тегло.

В зърната на елдата, която е особено популярна в Русия, се съдържат до 16 процента лесноусвоими белтъчини.

В тях влизат още и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин, 30 процента въглехидрати, 3 процента мазнини, влакнини, ябълчна, лимонена и оксалова киселина.

Елдата е царицата на отслабването

Елдата е продукт, богат на витамините В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите - желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.

Елдата изключително ефикасна при хора с наднормено тегло, които искат да се разделят с излишните килограми и именно затова често я наричат царицата на отслабването. Всъщност е погрешно да се твърди, че елдата е зърнена култура, защото тя няма нищо общо с пшеницата, просото и т.н., а е отделен вид.

Освен, че е изключително вкусна, елдата е и един от най-добрите избори за диетични продукти, които задължително трябва да включите в хранителния си режим.

Полезните вещества в елдата спомагат за извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните от тежки метали. Съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им.

Кашата от елда се препоръчва на хора, които страдат от сърдечносъдови заболявания и болести на черния дроб. Тази зърнена култура е подходяща храна за онези, които страдат от разширени вени и хемороиди.

Този растителен продукт се препоръчва и при ревматизъм и артрит, както и срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението, имунната система и за по-доброто състояние на зрението.

Елдата може дори да се използва като частичен заместител на месото, защото е с високо съдържание на желязо, което я прави особено подходяща при анемични състояния. Напълно достатъчна е консумацията на 2 супени лъжици брашно от елда на ден, за да се подобри концентрацията на хемоглобин в кръвта.

Нужно е обаче да се взима елда, чийто технологичен процес на обработка не включва запичане във фурна. По-полезно е брашното със светложълт цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
517
411
311
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (40)

Изпрати
nina_dimitrova35.1974@abv.bg
nina_dimitrova35.1974@abv.bg
02.07.2012 20:03
за6то никои не споменава за безглутеновите диети и какво е елдата за глутеновата ентеропария или цилиакия има много страда6ти от това рядко заболяване пи6ете пове4е
0
0
Ива
Ива
27.06.2012 21:12
Напротив - ЕЛДА Е ! Популярна е в Полша/Каша от гречка/, Русия , Италия.....
1
0
Ива
Ива
27.06.2012 21:10
333
0
0
Лина
Лина
12.06.2012 00:22
Мили хора,съжалявам че ще ви разочаровам , но това е елда:) Явно вие наистина НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТИ с този продукт макар да сте го яли,може би сте яли нещо друго ;)
0
2
vesi
vesi
18.04.2012 17:29
Това на снимката е сварена Елда
0
1
алекс
алекс
16.03.2012 13:36
абе... откога елдата е зърнен продукт ?!
0
0
alusik994
alusik994
15.03.2012 12:04
това е елда на снимка.
0
0
мими
мими
06.10.2011 15:57
Внимавайте с елдата, щото се хваща запек, ако сте само на нея. Аз си го изпатих. Иначе наистина се отслабва с нея. Успех на всички в отслабването.
0
0
Гост
Гост
25.08.2011 11:47
Това на снимката наистина не е елда ?
0
2
Lina Mari
Lina Mari
24.07.2011 00:32

Благодаря Елена, днес купи светъл цвят
и започнах диета. Ще пиша пак след една седмица, да ви кажа за резултата.
0
0