Най-лудите диети от миналото

Най-лудите диети от миналото

Хората винаги са се опитвали да се преборят с излишните килограми. Днес всеки пети човек се бори със затлъстяването, но за пръв път диетите са станали популярни през деветнадесети век.

По онова време затлъстяването е било привилегия на богатите. И точно тогава започнали да се появяват първите диети. Някои от тях са били наистина екстравагантни и дори вредни за здравето.

Диетата с оцет е записана в биографията на лорд Байрон. Поетът много искал да отслабне и да има благородна осанка, заради което се отказал от месото и правел упражнения. По онова време обаче румените бузи не били модерни, а Байрон по никакъв начин не можел да успее да стане блед интелигент.

Затова той започнал да кисне всяка храна в оцет и редовно го пиел, разреден с малко вода. Според тогавашните лекари оцетът разграждал мазнините.

Байрон не само че станал блед, но дори умрял скоропостижно на 36 години. Аутопсията показала, че вътрешните му органи били направо съсипани.

Най-лудите диети от миналото

Диетата с оцет станала популярна в САЩ през седемдесетте години. Преди хранене трябвало да се изпият няколко лъжички ябълков оцет, за да убият апетита. Такъв ефект обаче може да се постигне и с чаша вода, изпита преди хранене.

В началото на двадесети век става популярна диетата на доктор Хорас Флечър. Той твърдял, че свалил 18 килограма само с предъвкване на храната.

Според Флечър всяка хапка трябва да се предъвква поне тридесет пъти, независимо дали това е месо или крем. Дъвкателната диета станала много популярна, нейни фенове станали писатели и милионери.

През 1934 година в САЩ била разработена най-вкусната диета – банановата. Странното е, че освен банани човек не трябвало да яде нищо друго. Разрешено било бананите да се допълват с неограничени количества каймак.

Никой не отслабнал с тази диета, а накрая се оказало, че тя всъщност била скрита реклама на фирма за внос на банани. Още по-странна диета е алкохолната.

Тя е изобретена преди повече от десет века от краля на Англия Вилхелм Завоевателя. Кралят не можел да се качи на кон, защото всяко животно рухвало под тежестта му.

Тогава той решил да се откаже завинаги от храната и я заменил с бира и вино. Той успял накрая да се качи на кон, но паднал от него и умрял от нараняванията.

Най-ужасната диета обаче е взривяващата. През двадесети век американски лекари установили рязко отслабване при работници, които работели с взривни вещества.

Лекарите установили, че това се получава заради динитроферола, който ускорява метаболизма и топи мазнините. В САЩ изобретили хапчета за отслабване, които съдържали динитроферол, но след няколко смъртни случая производството им било спряно.

Затова внимавайте с диетите!

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати