Подсладените продукти водят до надебеляване и депресия

Подсладените продукти водят до надебеляване и депресия

Неслучайно през последните години толкова много се гвори против продуктите, които са без съдържание на захар, но все пак са завидно сладки. Сами може да се досетите, че в тях е пълно с изкуствени подсладители, подобрители и консерванти и т.н.

Специалистите тревожно алармират, че продукти като Кола лайт, Пепси лайт, дъвки без захар, както и в повечето продукти, на които пише че са без захар или с подсладители, могат да нанесат огромни щети на здравето.

Причината за това се крие във веществото, известно като аспартам. Аспартама се счита за най-опасната добавка към храните и се съдържа в най-голяма степен в гореизброените хранителни продукти.

Аспартам е бил открит случайно през 1965 г. от химика Джеймс Шлатер, който работил за фармацевтичната компания G.D.Searle. Докато търсел нов медикамент за язва, един ден, разливайки неволно от веществото извън контейнера, химикът облизал леко пръстите си и усетил сладкия му вкус.

Впоследствие се установява, че новият продукт е 200 пъти по-сладък от захарта. Откритието било направено публично достояние през 1970 г. В състава на аспартам влизат фенилаланин (50%), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%).

Подсладените продукти водят до надебеляване и депресия

Много учени смятат аспартама за химична отрова и като цяло за най-опасната възможна добавка към хранителните продукти. Преписват му се около 75% от страничните реакции, дължащи се на хранителни добавки. Според докладите до системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA, за последните 25 години са регистрирани официално 92 симптома на базата на повече от 10 000 подадени оплаквания.

Някои от болестните прояви свързани с аспартама са по-леки, а други доста сериозни. Сред тях са главоболие, което може да има характеристиките на мигрена, проблеми с паметта, гадене, напълняване, обриви, депресия, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др. Тъжната статистика сочи, че са регистрирани дори случаи на смърт.

Тези симптоми са толкова често срещани, че някои лекари дори говорят за „спартамна болест”. За сравнение от захарина за последните почти 100 години има само около 10 оплаквания.

Според специалистите следните заболявания са особено рискови за отключване или усложнение в резултат на консумацията на храни, съдържащи аспартам:

Подсладените продукти водят до надебеляване и депресия

мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хроничната умора, Паркинсон, диабет, Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм и още много, много други, върху които FDA не акцентира.

Има много доказателства, че аспартам-ът нарушава сериозно мозъчната биохимия.

Д-р Ръсел Блейлок, професор по неврохирургия към медицинския университет в Мисисипи, в книгата си "Екситоксините: вкусът, който убива" (Excitoxins & The taste that kills), пише подробно за вредата, която се причинява от поглъщането на големи количества аспергинова киселина.

Той описва причината и начина, по който става увреждането на нервната система. Доказано е, че аспергиновата киселина, която се съдържа в този подсладител, разрушава структурата на мозъка на мишки.

Множество се регистрираните случаи на хора, загубили зрението си, в резултат на консумацията на „диетични” храни, съдържащи аспартам. В САЩ има 5 официално документирани смъртни случая сред пилоти, пристрастени към консумацията на продукти, съдържащи нутрасуит.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дида
Дида
22.11.2010 07:34
Ами защо аспартам-а не го спрат от европейския пазар ? Защо го слагат в безалкохолнити и дъвките ? Аз го зная този факт, но какво да правя, след като на пазара го влагат в различни продукти ?
1
0